Abbaspour M, Esmaiili M, Almasi H, Mohtarami F. Production and investigation of properties of biodegradable antioxidant film based on zucchini flour containing chitosan nanoparticles loaded with Foeniculum vulgar essential oil. FSCT 2025; 22 (165) :196-211
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-78927-fa.html
عباسپور مهسا، اسمعیلی محسن، الماسی هادی، محترمی فروغ. تولید و بررسی خواص فیلم زیست تخریب پذیر آنتی اکسیدانی برپایه آرد کدوسبز حاوی نانوذرات کیتوزان بارگذاری شده با اسانس رازیانه. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1404; 22 (165) :196-211
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-78927-fa.html
1- گروه علوم و صنایع غذایی ایران
2- استاد تمام گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه ارومیه
3- دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه ارومیه ، mohtarami.f@gmail.com
چکیده: (73 مشاهده)
هدف این پژوهش تولید فیلم زیست تخریب پذیر برپایه آرد کدوسبز و بررسی تأثیر افزودن نانوذرات کیتوزان بارگذاری شده با اسانس رازیانه(0، 3، 6 و 9 درصد وزنی/وزنی)بر ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و مکانیکی فیلمها بود.نتایج نشان داد که افزودن نانوذرات کیتوزان به طور قابل توجهی مقاومت کششی و ازدیاد طول تا نقطه شکست فیلمها را افزایش داد که نشان میدهد نانوذرات میتوانند به عنوان تقویتکننده عمل کرده و ساختار فیلم را بهبود بخشند. افزایش درصد نانوذرات باعثافزایش حلالیت در آب و کاهش زاویه تماس آب فیلمها شد. فعالیت آنتیاکسیدانی فیلمها با افزایش غلظت نانوذرات به طور قابل توجهی افزایش یافتکه میتواند به دلیل وجود اسانس رازیانه در نانوذرات و بروز خواص آنتیاکسیدانی آن باشد.نتایج آزمون FTIR نشان داد که نانوذرات کیتوزان به خوبی با ماتریس پلیمری فیلم آرد کدوسبز پیوند شیمیایی برقرار کردهاند.تصاویر SEM نیز نشان داد که افزودن نانوذرات باعث افزایش زبری سطح فیلمها شده و یکنواختی سطح فیلم با افزایش میزان نانوذرات کیتوزان کمتر شده است.بر اساس نتایج این پژوهش، فیلم حاوی 6 درصد نانوذره کیتوزان حامل اسانس رازیانه، از نظر خواص مکانیکی و فیزیکی بهترین عملکرد را نشان داد. بطور کلی، فیلم خوراکی آرد کدوسبز فعال شده با اسانس رازیانه و نانوذرات کیتوزانمیتواند به عنوان فیلم خوراکی فعال با خواص مطلوب جهت استفاده در بسته بندی مواد غذایی حساس به فساد اکسایشی معرفی شود.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
اسانس ها و عصاره ها دریافت: 1403/10/20 | پذیرش: 1403/11/28 | انتشار: 1404/8/1