دوره 22، شماره 161 - ( 1404 )                   جلد 22 شماره 161 صفحات 228-215 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ranjbar Nedamani A, Taghavi A, Ranjbar Nedamani E. Studying the Oxidant Activity and Optimization of Cold Plasma- Activated Water. FSCT 2025; 22 (161) :215-228
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-77997-fa.html
رنجبر ندامانی آزاده، تقوی علی، رنجبر ندامانی الهام. بررسی فعالیت اکسیدانی و بهینه‌سازی تولید آب فعال شده با پلاسمای سرد. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1404; 22 (161) :215-228

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-77997-fa.html


1- استادیار گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران، (a.ranjbar@sanru.ac.ir) - شماره تماس: 09111935264 ، a.ranjbar@sanru.ac.ir
2- دانشجوی کارشناسی ارشد فناوری‌های پس از برداشت، گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
3- دکترای شیمی مواد غذایی، کارشناس تحقیق و توسعه کاله، آمل، ایران
چکیده:   (51 مشاهده)
آب فعال شده با پلاسمای سرد به‌عنوان یک جایگزین غیرسمی و دوستدار محیط‌زیست معرفی و کارایی خود در برابر طیف گسترده­ای از عوامل بیماری­زا از جمله باکتری­ها، ویروس­ها و قارچ­ها را نشان داده است. در این پژوهش از آب شهری برای فعالسازی توسط دستگاه مولد پلاسمای سرد با استفاده از یک رآکتور پلاسما شامل الکترودهای مسی و فولادی، ولتاژ kV 20  جریان mA 3 با کمک هوای اتمسفر استفاده شد. برای تولید آب فعال شده، طرح آزمایشات توسط نرم‌افزار دیزاین اکسپرت ورژن 12 در قالب طرح باکس- بنکن با فاکتورهای زمان تیمار با پلاسما (0، 15 و 30 دقیقه)، سرعت تزریق هوا (m/s 5/0، 1 و 5/1) و دمای نگهداری آب فعال شده با پلاسمای سرد ( 20، 4 و 20-) اجرا شد. قبل از استفاده، ویژگیهای آب از جمله میزان پراکسید هیدروژن، اکسیژن، سختی کل، ازن، نیترات، نیتریت و کلر اندازهگیری شد. این ویژگی‌ها طی مدت روزهای 1، 2، 3 و 6 نیز مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج نشان دادند تمام فاکتورهای موردمطالعه بر نتایج مورد بررسی اثر معنادار داشتند. اثر متقابل این فاکتورهای نیز در برخی موارد اثر معنادار کاهشی و یا افزایش بر نتایج داشتند. به‌طورکلی مشخص شد دمای نگهداری محیط، زمان تیمار بیشتر با پلاسمای سرد، و سرعت هوای m/s 1 می‌تواند آب فعال با ویژگی‌های اکسیدانی بهتری را تهیه کند. شرایط بهینه تولید آب فعال شده نیز عبارت بود از زمان تیمار 5/23 دقیقه با پلاسمای سرد، سرعت هوای m/s 97/0 و دمای نگهداری 20.

 
متن کامل [PDF 1049 kb]   (13 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: آمار،مدل سازی و سطح پاسخ در صنایع غذایی
دریافت: 1403/8/24 | پذیرش: 1403/12/21 | انتشار: 1404/4/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.