1- استادیار گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران، (a.ranjbar@sanru.ac.ir) - شماره تماس: 09111935264 ، a.ranjbar@sanru.ac.ir
2- دانشجوی کارشناسی ارشد فناوریهای پس از برداشت، گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
3- دکترای شیمی مواد غذایی، کارشناس تحقیق و توسعه کاله، آمل، ایران
چکیده: (51 مشاهده)
آب فعال شده با پلاسمای سرد بهعنوان یک جایگزین غیرسمی و دوستدار محیطزیست معرفی و کارایی خود در برابر طیف گستردهای از عوامل بیماریزا از جمله باکتریها، ویروسها و قارچها را نشان داده است. در این پژوهش از آب شهری برای فعالسازی توسط دستگاه مولد پلاسمای سرد با استفاده از یک رآکتور پلاسما شامل الکترودهای مسی و فولادی، ولتاژ kV 20 جریان mA 3 با کمک هوای اتمسفر استفاده شد. برای تولید آب فعال شده، طرح آزمایشات توسط نرمافزار دیزاین اکسپرت ورژن 12 در قالب طرح باکس- بنکن با فاکتورهای زمان تیمار با پلاسما (0، 15 و 30 دقیقه)، سرعت تزریق هوا (m/s 5/0، 1 و 5/1) و دمای نگهداری آب فعال شده با پلاسمای سرد (℃ 20، 4 و 20-) اجرا شد. قبل از استفاده، ویژگیهای آب از جمله میزان پراکسید هیدروژن، اکسیژن، سختی کل، ازن، نیترات، نیتریت و کلر اندازهگیری شد. این ویژگیها طی مدت روزهای 1، 2، 3 و 6 نیز مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج نشان دادند تمام فاکتورهای موردمطالعه بر نتایج مورد بررسی اثر معنادار داشتند. اثر متقابل این فاکتورهای نیز در برخی موارد اثر معنادار کاهشی و یا افزایش بر نتایج داشتند. بهطورکلی مشخص شد دمای نگهداری محیط، زمان تیمار بیشتر با پلاسمای سرد، و سرعت هوای m/s 1 میتواند آب فعال با ویژگیهای اکسیدانی بهتری را تهیه کند. شرایط بهینه تولید آب فعال شده نیز عبارت بود از زمان تیمار 5/23 دقیقه با پلاسمای سرد، سرعت هوای m/s 97/0 و دمای نگهداری ℃20.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
آمار،مدل سازی و سطح پاسخ در صنایع غذایی دریافت: 1403/8/24 | پذیرش: 1403/12/21 | انتشار: 1404/4/1