Vasiee A, Sarabi-Jamab M, Falah F, Mortazavi S A. Screening of effective factors in the growth of Paenibacillus polymyxa using Platelet-Berman experimental design. FSCT 2025; 22 (158) :213-226
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-77828-fa.html
وسیعی علیرضا، سرابی محبوبه، فلاح فرشته، مرتضوی سیدعلی. غربالگری فاکتورهای موثر در رشد باکتری Paenibacillus polymyxa با استفاده از طرح آزمایشی پلاکت-برمن. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1404; 22 (158) :213-226
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-77828-fa.html
1- گروه ایمنی و کنترل کیفیت مواد غذایی، مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران
2- گروه زیست فناوری مواد غذایی، مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران ، m.sarabi@rifst.ac.ir
3- گروه علوم ومهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
چکیده: (26 مشاهده)
باکتری Paenibacillus polymyxa از جمله میکروارگانیسمهای است که توانایی تولید اگزوپلیساکاریدهای خارج سلولی و نیز آنتیبیوتیکها را دارا میباشد. عوامل متعددی از جمله محتوای محیط کشت، منبع کربن و نیتروژن، pH، دما، سرعت هوا و شرایط کشت بر رشد و تولید توده سلولی بالاتر و نیز تولید متابولیتهای میکروبی تأثیر دارند. هدف از این مطالعه بررسی میزان رشد باکتری P. polymyxa در محیط کشت حاوی ملاس و همچنین غربالگری 5 جزء محیط کشت و 4 فاکتور شرایط تخمیر با استفاده از روش پلاکت-برمن جهت به حداکثر رساندن میزان تولید توده سلولی بود. نتایج نشان داد از بین متغیرهای مورد بررسی بریکس ملاس مورد استفاده، زمان، درصد تلقیح، میزان سولفات آمونیوم، سرعت همزدن، میزان گلوکز و اوره بهصورت معادله درجه اول اثر مثبت معنیداری بر رشد باکتری و تولید زیستتوده دارد که از این میان اثر بریکس ملاس مورد استفاده بیش از سایر متغیرها است؛ این درحالی است که pH و میزان عناصر کم مصرف مورد استفاه اثر منفی بر رشد سلولی داشتند. نتایج این مطالعه نشان داد محیط کشت برپایه ملاس میتواند به عنوان یک گزینه ارزان قیمت و مناسب برای رشد باکتری P. polymyxa مورد استفاده قرار گیرد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
میکروبیولوژی مواد غذایی دریافت: 1403/8/14 | پذیرش: 1403/9/21 | انتشار: 1404/1/1