1- 1دانشیار پژوهشی بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران.
2- دانشیار پژوهشی بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه ، shahinzomorodi@gmail.com
3- دانشیار پژوهشی بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران
چکیده: (100 مشاهده)
به منظور بررسی ویژگیهای بیوشیمیایی ترکیبات عصاره پوست انار، آزمایشی در قالب فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی انجام شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل نوع حلال (آب، متانول 70 درصد و اتانول 70 درصد) و زمان استخراج (1، 12 و 24 ساعت) بود. نتایج نشان داد که قدرت احیاکنندگی آهن و فعالیت مهارکنندگی رادیکال آزاد در عصارههای استخراج شده با متانول 70 درصد بالاتر از سایر حلالها بود. همچنین با افزایش زمان استخراج در تمام حلالهای مورد استفاده، مقدار ترکیبات پلیفنلی، قدرت احیاکنندگی (FRAP) و قدرت مهارکنندگی رادیکال آزاد (DPPH) به طور معنیداری افزایش یافت که افزایش مقدار ترکیبات پلیفنلی و FRAP در استفاده از حلال آب بیشترین مقدار اما در حلال متانول کمترین مقدار بود. اما افزایش DPPH در استفاده از حلال اتانل بیشترین مقدار و در حلال متانول کمترین مقدار بود. نتایج حاصل از بررسی اثرات ضد قارچی عصاره متانولی پوست انار نشان داد که عصاره متانولی پوست انار با غلظت 3/0 درصد، دارای خاصیت ضدقارچی تقریباً معادل با سوربات پتاسیم با غلظت 1/0 درصد بود، به طوری که میانگین قطر هاله عدم رشد کپک آسپرژیلوس نایجر تحت تاثیر عصاره پوست انار 7/17 میلیمتر و تحت تاثیر سوربات پتاسیم 3/18 میلیمتر بود. لذا عصاره پوست انار میتواند به عنوان ترکیبات آنتیاکسیدنی و نگهدارنده طبیعی، جایگزین مناسبی برای نگهدارندههای شیمیایی مانند سوربات پتاسیم در محصولات غذایی استفاده شود.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
رنگ ها، نگهدارنده ها و افزودنی ها دریافت: 1403/7/2 | پذیرش: 1403/8/20 | انتشار: 1404/5/1