Aghakhani A, Sara Dadashi Ouranj D O, Karamatollah Rezaei K. Extraction of bioactive compounds from saffron stigma into sunflower oil: A comparative study of various solid-liquid extraction methods. FSCT 2025; 22 (160) :142-161
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-74946-fa.html
اقاخانی علی، داداشی اورنج سارا، رضایی کرامت اله. استخراج ترکیبات زیست فعال کلاله زعفران در روغن آفتابگردان: یک مطالعه مقایسهای روشهای مختلف استخراج جامد-مایع. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1404; 22 (160) :142-161
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-74946-fa.html
1- دانشگاه تهران ، ali.aghakhani@ut.ac.ir
2- دانشگاه تهران
چکیده: (318 مشاهده)
معطر کردن روغنهای خوراکی با هدف افزایش پایداری اکسیداتیو و ایجاد ویژگیهای حسی مطلوب برای گسترش بازار آنها انجام میشود. هدف این مطالعه تولید روغن آفتابگردان معطر با طعم زعفران با استفاده از روشهای مختلف استخراج جامد-مایع از جمله استخراج خیساندن به کمک همزدن (SAM)، استخراج به کمک فراصوت (UAE)، و استخراج به کمک مایکروویو (MAE) بود. این مطالعه با هدف بهینهسازی پارامترهای مؤثر در هر روش استخراج و شناسایی ویژگیهای فیزیکوشیمیایی روغنهای معطر حاصل انجام شده است. روش UAE به طور موثر ترکیبات زیست فعال کلاله زعفران را در زمان کوتاهتری استخراج کرد. با این حال، اعمال انرژی بالایی در طول فرآیند UAE منجر به تضعیف ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و حسی آن شد. به طور مشابه، در روش MAE، ترکیبات حساس و فرار زعفران تجزیه شده و از بین رفتند. به عنوان جایگزین، روش SAM با یک فرآیند ملایم و مداوم، موفق به انحلال غلظت بالای ترکیبات زعفران در روغن شد در حالی که ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و حسی آن را نیز حفظ کرد. غلظت بهینهی پیکروکروسین، سافرانال، و کروسین به ترتیب 317، 56، و mg L-1 160 در روغن آفتابگردان بدست آمد. روغن آفتابگردان معطر شده حاصل، یک محصول نوآورانه و پر امید برای کاربردهای متنوع غذایی و گسترش بازار میباشد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
استخراج ترکیبات موثره دریافت: 1403/2/15 | پذیرش: 1403/8/6 | انتشار: 1404/3/1