دوره 22، شماره 162 - ( 1404 )                   جلد 22 شماره 162 صفحات 136-121 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

kashani G, Danaee E. Investigating the effect of selenium nanoparticles on the quality and shelf life of cherry tomato (Solanum lycopersicum L. cv Roma). FSCT 2025; 22 (162) :121-136
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-74887-fa.html
کاشانی قاسم، دانائی الهام. بررسی اثر نانوذرات سلنیوم بر کیفیت و ماندگاری میوه گوجه‌فرنگی گیلاسی (Solanum lycopersicum L. cv Roma). مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1404; 22 (162) :121-136

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-74887-fa.html


1- کارشناسی‌ارشد، گروه علوم باغبانی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمسار، ایران
2- Associated Professor, Department of Horticultural Sciences, Garmsar Branch, Islamic Azad University, Garmsar, Iran ، dr.edanaee@yahoo.com
چکیده:   (97 مشاهده)
امروزه تقاضا برای محصولات سالم و با کیفیت در میان مصرف کنندگان افزایش پیدا کرده است و استفاده از نانوذرات سلنیوم به دلیل خواص آنتی‌اکسیدانی، اثرات سودمندی در به تاخیر انداختن پیری و حفظ کیفیت محصولات باغبانی دارد. این پژوهش با هدف بررسی اثر نانوذرات سلنیوم بر کیفیت و عمر انباری میوه گوجه فرنگی گیلاسی بصورت فاکتوریل در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی با سه تکرار اجرا شد. ابتدا بذرهای گوجه‌فرنگی گیلاسی رقم Roma پس از ضدعفونی در گلدان حاوی پرلایت و ورمی‌کولایت (2-1) کشت گردید. سپس نشاها در مرحله تشکیل گل توسط نانوذرات سلنیوم (2، 4، 6 و 8 میلی‌گرم در لیتر) در 3 مرتبه و به فاصله 10 روز محلول‌پاشی شدند. پس از برداشت، ظروف حاوی 5 میوه‌ در یخچال با دمای 1±4 درجه سانتی‌گراد و رطوبت 85 تا 90 درصد، قرارداده شدند. نمونه‌برداری و ارزیابی صفات هم در روز شروع آزمایش، 7، 14 و 21 روز پس از برداشت انجام شد. نتایج نشان داد که بیشترین درصد وزن تر نسبی میوه و شاخص ثبات غشاء سلول، میزان مواد جامد محلول و اسیدیته قابل تیتراسیون، محتوای کارتنوئید و کلروفیل کل، میزان ویتامین ث و فعالیت آنتی‌اکسیدان کل در تیمار نانوذرات سلنیوم 4 میلی‌گرم در لیتر بود و بیشترین میزان pH و فنل کل در تیمار نانوذرات سلنیوم 2 میلی‌گرم در لیتر بدست آمد. همچنین بیشترین و کمترین عمر انبارمانی میوه‌ها به ترتیب با 5/29 و 3/18 روز در تیمار نانوذرات سلنیوم 4 میلی‌گرم در لیتر و 8 میلی‌گرم در لیتر مشاهده شد. با توجه به نتایج بدست آمده از این پژوهش کاربرد نانوذرات سلنیوم با غلظت‌های 2 و 4 میلی‌گرم در لیتر تیمار موثری در جهت حفظ کیفیت و ماندگاری گوجه‌فرنگی گیلاسی رقم Roma می‌باشد.
متن کامل [PDF 671 kb]   (27 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: کنترل کیفیت مواد غذایی
دریافت: 1403/2/11 | پذیرش: 1403/10/13 | انتشار: 1404/5/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.