دوره 21، شماره 156 - ( 1403 )                   جلد 21 شماره 156 صفحات 184-167 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rashidian M, Gharachorloo M, Bahmaei M, Ghavami M, Mirsaeedghazi H. Feasibility of degumming and neutralization of crude rapeseed oil using polyvinylidene fluoride membrane. FSCT 2025; 21 (156) :167-184
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-74846-fa.html
رشیدیان مریم، قراچورلو مریم، بهمئی منوچهر، قوامی مهرداد، میرسعیدقاضی حسین. امکان سنجی صمغ گیری و خنثی سازی روغن خام کانولا با استفاده از غشای پلی وینیلیدین فلوئوراید. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1403; 21 (156) :167-184

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-74846-fa.html


1- دانش آموخته دکترای علوم و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- استاد گروه علوم و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، m_gharachorlo@srbiau.ac.ir
3- دانشیار گروه شیمی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
4- استاد گروه علوم و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
5- دانشیار گروه فناوری صنایع غذایی، دانشکده ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران، ایران
چکیده:   (104 مشاهده)
در این پژوهش امکان­سنجی صمغ­گیری و خنثی­سازی روغن خام کانولا با استفاده از فرایند غشایی بررسی شده است. میسلای روغن خام کانولا با استفاده از حلال هگزان به نسبت­های 20:80 و 30:70 تهیه و جهت صمغ­گیری و پس از افزودن %3/0 اسیدفسفریک  %85 تحت سطوح فشار 2، 3 و 4 بار و سرعت جریان در 5/0 و m/s0/1 از غشا عبور داده شد؛ در مرحله خنثی­سازی نیز پس از افزودن محلول آبی سود NaOH در دو غلظت %10 و %30 تحت شرایط قبل و همچنین سطوح دمایی 30، 40 و 50 درجه سانتیگراد از غشا عبور داده شد. مطابق نتایج در میسلای 20:80، با گذشت زمان شار تراوه به تدریج کاهش یافته و پس از 20 دقیقه به حالت پایا رسید؛ بررسی اثر توام دما و فشار بر میزان شار تراوه در مرحله خنثی­سازی و در شرایط تعادلی آشکار ساخت که بیشترین شار مربوط به شرایط 0 C40 و bar4 و m/s0/1 می­باشد؛ همچنین در میسلای 30:70 نیز بیشترین شار مربوط به شرایط  0 C50 و bar2 و m/s0/1 بود. نتایج آزمون­های فیزیکوشیمیایی نیز آشکار ساخت که اختلاف معنی داری میان میزان فسفر و فسفاتیدها در هر دو روش فیلتراسیون غشایی و تصفیه سنتی مشاهده نشد (01/0>p)؛ اما کاهش اسیدیته در روش فیلتراسیون غشایی نسبت به روش تصفیه کلاسیک، به طرز معنی داری بیشتر بود (01/0>p). کاهش اندیس پراکسید نیز در روش تصفیه کلاسیک نسبت به روش فیلتراسیون غشایی، به طرز معنی داری بیشتر بود (01/0>p). از لحاظ رنگ نیز نتایج نشان داد که روش فیلتراسیون غشایی قادر به کاهش رنگ زرد در روغن خام نبود در حالی که روش تصفیه کلاسیک، به طرز معنی داری رنگ زرد را کاهش داد (01/0>p). شاخص رنگ قرمز در روش تصفیه کلاسیک نیز، کاهش معنی داری نسبت به روش غشایی داشت (01/0>p).
متن کامل [PDF 1058 kb]   (30 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: تکنولوژی روغن و فرآورده ها
دریافت: 1403/2/8 | پذیرش: 1403/4/30 | انتشار: 1403/11/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.