Ghodsi Sheikhjan M, FAZLARA A, Hojjati M, Alizadeh Behbahani B. Evaluation of the antimicrobial effect of Badrashboo (Dracocephalum moldavica) essential oil and its interaction with some common antibiotics against some pathogenic bacteria. FSCT 2025; 21 (156) :150-166
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-74784-fa.html
قدسی شیخ جان میترا، فضل آرا علی، حجتی محمد، علیزاده بهبهانی بهروز. بررسی فعالیت ضدمیکروبی اسانس بادرشبو (Dracocephalum moldavica) و برهمکنش آن با برخی آنتیبیوتیکهای رایج درمانی علیه تعدادی از باکتریهای بیماریزا. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1403; 21 (156) :150-166
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-74784-fa.html
1- دانشجوی دکتری بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
2- استاد گروه بهداشت و مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران ، a.fazlara@scu.ac.ir
3- 3- استاد، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
4- 4- دانشیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
چکیده: (394 مشاهده)
امروزه با توجه به اثر سوء نگهدارندههای شیمیایی در فراوردههای غذایی و نیز مقاومتهای آنتی بیوتیکی ایجاد شده، تلاش محققین برای استفاده از ترکیبهای ضدمیکروبی طبیعی و بیخطر از جمله اسانسهای گیاهی افزایش یافته است. در پژوهش حاضر پس از جمع آوری گیاه بادرشبو از مزارع اطراف شهر ارومیه و خشک کردن آن، اسانسگیری از گیاه به وسیله دستگاه کلونجر انجام شد و تاثیر ضدمیکروبی اسانس مذکور بر تعدادی از باکتریهای گرم مثبت و گرم منفی بیماریزای ناشی از غذا با روشهای انتشار در دیسک، انتشار در چاهک، حداقل غلظت بازدارندگی، حداقل غلظت کشندگی و برهمکنش با چهار آنتیبیوتیک رایج درمانی شامل: ونکومایسین، اریترومایسین، کلرامفنیکل و جنتامایسین انجام شد. نتایج آزمایشهای دیسک و چاهک نشان داد که اسانس بادرشبو تاثیر ضدمیکروبی قابل ملاحظهای بر همه باکتریهای مورد مطالعه داشت و باکتریهای گرم مثبت حساسیت بیشتری نسبت به اسانس داشتند. نتایج حداقل غلظت مهارکنندگی اسانس برای سویههای سالمونلا تایفیموریوم، اشرشیاکلی، سودوموناس آئروژینوزا، شیگلا دیسانتری، استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس و لیستریا مونوسیتوژنز به ترتیب 5/2، 25/1، 25/1، 625/0، 312/0، 25/1 و 25/1 میلیگرم بر میلیلیتر بود. حداقل غلظت کشندگی برای سویههای مذکور به ترتیب 5، 5، 5/2، 5، 5/2، 5/2، و 5/2 میلیگرم بر میلیلیتر بود. همچنین نتایج حاصل از اثر ترکیبی اسانس بادرشبو با آنتیبیوتیکهای ذکر شده نیز حاکی از تاثیر همافزایی اسانس مذکور با هر چهار آنتی بیوتیک مورد آزمایش بود. با توجه به اثر قابل ملاحظه ضدمیکروبی مشاهده شده برای اسانس بادرشبو در پژوهش حاضر، می توان از آن در صنایع غذایی و دارویی استفاده کرد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
اسانس ها و عصاره ها دریافت: 1403/2/3 | پذیرش: 1403/3/12 | انتشار: 1403/11/1