Mehrnia M A, Alizadeh Behbahani B, Noshad M. Investigating the chemical and antimicrobial properties of Anthemis cotula essential oil against Salmonella typhimurium, Enterobacter aerogenes, Staphylococcus aureus, Shigella dysentery, Bacillus cereus and Streptococcus pyogenes. FSCT 2025; 22 (159) :43-54
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-74663-fa.html
مهرنیا محمدامین، علیزاده بهبهانی بهروز، نوشاد محمد. بررسی ویژگی های شیمیایی و ضدمیکروبی اسانس بابونه بهاری بر باکتریهای سالمونلا تیفیموریوم، انتروباکتر ائروژنز، استافیلوکوکوس اورئوس، شیگلا دیسانتری، باسیلوس سرئوس و استرپتوکوکوس پیوژنز. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1404; 22 (159) :43-54
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-74663-fa.html
1- 1. دانشیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران. ، mamehrnia@yahoo.com
2- 1. دانشیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران.
چکیده: (162 مشاهده)
این مطالعه با هدف استخراج اسانس از گیاه دارویی بابونه بهاری (Anthemis cotula) و بررسی میزان فنول کل، فلاونوئید کل، اثر آنتیاکسیدانی و فعالیت ضدمیکروبی آن صورت پذیرفت. بررسی محتوای فنول کل اسانس با کمک روش فولین سیوکالتو نشان داد که اسانس دارای mg GAE/g 80/29 فنول کل میباشد. محتوای فلاونوئید کل اسانس برابر با mg QE/g 47/13 بود. بررسی اثر آنتیاکسیدانی اسانس با کمک روشهای مهار رادیکال آزاد DPPH و ABTS نشان داد که اسانس دارای فعالیت آنتیاکسیدانی قابلتوجهی میباشد. اثر آنتیاکسیدانی در برابر رادیکالهای آزاد DPPH و ABTS به ترتیب برابر با 80/53 و 60/55 درصد به دست آمد. ارزیابی فعالیت ضدمیکروبی اسانس در برابر باکتریهای سالمونلا تیفیموریوم، انتروباکتر ائروژنز، استافیلوکوکوس اورئوس، شیگلا دیسانتری، باسیلوس سرئوس و استرپتوکوکوس پیوژنز بر اساس روشهای دیسک دیفیوژن آگار، چاهک آگار و حداقل غلظت مهارکنندگی و کشندگی نشان داد که فعالیت ضد باکتریایی اسانس قابلتوجه است. باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس و شیگلا دیسانتری به ترتیب با بالاترین و کمترین قطر هاله عدم رشد، حساسترین و مقاومترین سویهها در برابر اسانس بودند. نتایج نشان داد که اسانس بابونه بهاری منبع طبیعی ترکیبات فعال با اثرات آنتیاکسیدانی و ضد باکتریایی در برابر باکتریهای پاتوژن میباشد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
اسانس ها و عصاره ها دریافت: 1403/1/25 | پذیرش: 1403/3/12 | انتشار: 1404/2/1