دوره 22، شماره 158 - ( 1404 )                   جلد 22 شماره 158 صفحات 269-254 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mir N, Haghaiegh G, Miri M A, sahraiyan B. Investigation of the effect of bug-damaged wheat and ascorbic acid on the physicochemical and sensory characteristics of Zabol traditional cookie. FSCT 2025; 22 (158) :254-269
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-74544-fa.html
میر نرگس، حقایق غلامحسین، میری محمد امین، صحرائیان بهاره. بررسی اثر آرد گندم سن‌زده و اسید آسکوربیک بر ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی و حسی کلوچه سنتی زابلی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1404; 22 (158) :254-269

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-74544-fa.html


1- علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران.
2- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران. ، haghayegh@uoz.ac.ir
3- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
4- گروه پژوهشی کیفیت و ایمنی مواد غذایی، پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی، جهاد دانشگاهی خراسان رضوی، مشهد، ایران.
چکیده:   (83 مشاهده)
گندم سن‏زده یکی از ضایعات کشاورزی است که با ورود به چرخه انسانی کمک قابل توجهی به صنعت فراورده‏های پخت خواهد شد. از این رو در پژوهش حاضر، آرد گندم سن‏زده در سطوح 10، 20 و 30 درصد جایگزین آرد گندم سالم در فرمولاسیون کلوچه سنتی زابلی شد و برای جبران خسارات ناشی از سن‏زدگی از اسید آسکوربیک در سطوح 30 و 60 پی‏پی‏ام استفاده گردید. نتایج نشان داد میزان رطوبت، خاکستر، چربی، پروتئین، عدد فالینگ و عدد زلنی آرد گندم سالم و سن‏زده نتواست شاخص مناسبی برای تشخیص سن‏زدگی باشد. این در حالی بود که میزان گلوتن مرطوب و اندیس گلوتن از پارامترهای تاثیرگذار برای تشخیص و تفکیک گندم سالم و سن‏زده بودند و میزان گلوتن و اندیس گلوتن در نمونه آرد حاصل از گندم سالم بیشتر بود. همچنین نتایج نشان داد با جایگزینی آرد گندم سالم با سن‏زده از میزان رطوبت کلوچه‏ها کاسته شد. اسید آسکوربیک در حفظ رطوبت کلوچه‏ها طی فرایند پخت و پس از آن موفق عمل نمود. علاوه بر این براساس نتایج حاکی از آن بود که نمونه حاوی 10 درصد آرد گندم سن‏زده و 30 پی‏پی‏ام اسید آسکوربیک دارای بیشترین حجم مخصوص و کمترین سفتی بافت طی یک ماه نگهداری بود. حضور آرد گندم سن‏زده و اسید آسکوربیک در فرمولاسیون به ترتیب منجر به تیره‏ و روشن‏تر شدن رنگ نمونه‏ها شد. براساس امتیاز پذیرش کلی مشخص شد نمونه حاوی 10 درصد آرد گندم سن‏زده و 30 پی‏پی‏ام اسید آسکوربیک (اولویت اول)، نمونه شاهد (فاقد آرد گندم سن‏زده و اسید آسکوربیک) (اولویت دوم) و نمونه حاوی 20 درصد آرد گندم سن‏زده و 60 پی‏پی‏ام اسید آسکوربیک (اولویت سوم) سه نمونه برتر بودند. اما از آن جا که هدف کاربرد آرد گندم سن‏زده بود، نمونه‏های حاوی آرد گندم سن‏زده (اولویت اول و سوم) به عنوان بهترین نمونه‏ها به لحاظ ویژگی‏های تکنولوژیکی و حسی معرفی می‏شوند.
 
متن کامل [PDF 575 kb]   (118 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: تکنولوژی غلات و فرآورده ها
دریافت: 1403/1/15 | پذیرش: 1403/2/19 | انتشار: 1404/1/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.