دوره 22، شماره 158 - ( 1404 )                   جلد 22 شماره 158 صفحات 253-238 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Pedram Nia A, Zokaeiyan S, Jalali M. Physicochemical, antioxidant and sensory properties of stirred yogurt enriched with aqueous-alcoholic extract of Fenugreek seed. FSCT 2025; 22 (158) :238-253
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-74426-fa.html
پدرام نیا احمد، ذکائیان سحر، جلالی مهدی. ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی، آنتی‌اکسیدانی و حسی ماست همزده غنی شده با عصاره آبی-الکلی دانه گیاه شنبلیله. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1404; 22 (158) :238-253

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-74426-fa.html


1- گروه علوم و صنایع غذایی، واحد سبزوار، دانشگاه آزاد اسلامی، سبزوار، ایران
2- مدیر کنترل کیفیت، شرکت زعفران مصطفوی مهر ایرانیان، مشهد، ایران
3- 1- گروه علوم و صنایع غذایی، واحد سبزوار، دانشگاه آزاد اسلامی، سبزوار، ایران2- مدرس، دانشگاه جامع علمی- کاربردی، مرکز چشمه نوشان خراسان (عالیس) ، mehdijalali62@yahoo.com
چکیده:   (114 مشاهده)
شنبلیله با نام علمی (Trigonella foenum-graceum) گیاهی نهاندانه بوده و دانه شنبلیله که مهم‌ترین قسمت دارویی این گیاه است دارای فلاونوئیدها، سزکوئی­ترپن­ها و استرول­ها و فیبرهای موسیلاژی می­باشد. در مطالعه حاضر عصاره آبی-الکلی دانه شنبلیله در چهار سطح (صفر، 2/0، 4/0 و 6/0 درصد) بر برخی ویژگی­های فیزیکوشیمیایی (pH، اسیدیته، آب­اندازی و ویسکوزیته)، مقدار ترکیبات فنلی، فعالیت آنتی­آکسیدانی و حسی (طعم، بافت، رنگ و پذیرش کلی) ماست همزده غنی شده در طی 14 روز نگهداری مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آنالیز داده­ها نشان داد نمونه حاوی 6/0 درصد به ترتیب دارای کمترین و بیشترین میزان شاخص­های pH و اسیدیته است. همچنین با افزایش مدت زمان نگهداری تا 14 روز و نیز کاهش pH، میزان درصد آب­اندازی تمام نمونه­ها به طور معنی­داری افزایش یافت (05/0>P). نتایج نشان داد که با کاهش معنی­دار محتوای ترکیبات فنلی طی مدت نگهداری، اضافه کردن عصاره دانه شنبلیله به مقدار 6/0 درصد در مدت زمانی 1 و بخصوص 7 روز باعث افزایش فعالیت آنتی­اکسیدانی شد و در ادامه تا زمان نگهداری 14 روز فعالیت آنتی­اکسیدانی در بعضی نمونه­ها کم و در برخی با تغییر بسیار جزئی همراه بود (05/0<P). همچنین بیشترین و کمترین مقدار ویسکوزیته 3500 سانتی­پوآز (نمونه شاهد در روز اول) و 703 سانتی­پوآز (نمونه حاوی 6/0 درصد در روز چهاردهم) حاصل شد (05/0>P). در نهایت با بررسی نتایج حاصله از خصوصیات حسی، نمونه حاوی عصاره دانه شنبلیله توانست در مقایسه با نمونه شاهد، امتیاز قابل قبولی را از جانب ارزیابان حسی کسب نماید. در بین انواع فرمولاسیون ماست غنی شده و شاهد، نمونه ی حاوی 6/0 درصد عصاره در زمان نگهداری 1 روز از لحاظ ویژگی­های حسی از بالاترین درجه مطلوبیت برخوردار بود.
 
متن کامل [PDF 822 kb]   (95 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اسانس ها و عصاره ها
دریافت: 1403/1/5 | پذیرش: 1403/9/21 | انتشار: 1404/1/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.