Yousefi Zirabi E, khademi shurmasti D. Monitoring the physicochemical changes of eggs coated with active nanocomposite incorporating garlic extract (Allium sativum L.) during storage. FSCT 2024; 21 (153) :1-12
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-74346-fa.html
یوسفی زیرابی اسماعیل، خادمی شورمستی داریوش. پایش تغییرات فیزیکوشیمیایی تخممرغ با پوشش نانوچندسازه فعال حاوی عصاره سیر (Allium sativum L.) طی دوره انبارمانی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1403; 21 (153) :1-12
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-74346-fa.html
1- گروه کشاورزی، واحد سوادکوه، دانشگاه آزاد اسلامی، سوادکوه، ایران
2- گروه کشاورزی، واحد سوادکوه، دانشگاه آزاد اسلامی، سوادکوه، ایران ، dkhademi@gmail.com
چکیده: (937 مشاهده)
تخممرغ یکی از منابع ارزان قیمت پروتئینی و در عین حال فسادپذیر است، لذا حفظ کیفیت داخلی آن طی دوره ذخیرهسازی اهمیت ویژهای دارد. تحقیق حاضر با هدف تأثیر پوشش نانو چندسازهای بر تغییرات فیزیکوشیمیایی تخممرغ طی دوره نگهداری بهمدت 4 هفته اجرا شد. تخممرغهای فاقد پوشش (شاهد) و تخممرغهای تیمار شده با پوشش دو سازهای پلی وینیل الکل/کیتوزان (PC)، فیلم سه سازهای پلی وینیلالکل/کیتوزان/مونتموریلونیت (PCM)، و فیلمهای PCM حاوی غلظتهای 2 و 4 درصد عصاره سیر در مجموع 5 تیمار و 3 تکرار در قالب طرح کاملاً تصادفی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد اثر ضدمیکروبی وابسته به غلظت عصاره سیر در برابر استافیلوکوکوس اورئوس بیشتر از اشرشیا کلی بود. فیلمهای تهیه شده نانو سه سازهای PCM فعال دارای ضخامت، استحکام کششی و مدول الاستیسیته بیشتر و حلالیت، کرنش و نفوذپذیری کمتر بودند (05/0p<). در پایان 4 هفته نگهداری، تخممرغهای دارای پوشش نانو سه سازهای PCM فعال، پوسته ضخیمتر (400/0 میلیمتر) و مستحکمتر (310/0 کیلوگرم) داشته، موجب افت وزنی کمتر (حدود 4 درصد)، واحد هاو (00/70) و اندیس زرده (43/0) بالاتر و کمترین شمار باکتری کل (log cfu/ml 1/4) بودند. بنابراین میتوان از پوشش نانو سه سازهای PCM حاوی 4 درصد عصاره سیر بهعنوان بستهبندی زیست تخریبپذیر جهت حفظ کیفیت داخلی و پوسته تخممرغ و افزایش زمان نگهداری آن در دمای محیط استفاده کرد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
اسانس ها و عصاره ها دریافت: 1402/12/27 | پذیرش: 1403/4/13 | انتشار: 1403/7/1