دوره 21، شماره 156 - ( 1403 )                   جلد 21 شماره 156 صفحات 91-80 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Raei P, Khomeiri M, Sadeghi Mahoonak A, Moayedi A, Kashiri M. Antioxidant activity of sesame meal protein hydrolysate produced with fermentation by Bacillus species. FSCT 2025; 21 (156) :80-91
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-74149-fa.html
راعی پریسا، خمیری مرتضی، صادقی ماهونک علیرضا، مویدی علی، کشیری محبوبه. بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی پروتئین هیدرولیز شده کنجاله کنجد تولیدی با تخمیر توسط گونه های باسیلوس. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1403; 21 (156) :80-91

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-74149-fa.html


1- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
2- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان ، khomeiri@gau.ac.ir
چکیده:   (194 مشاهده)
پروتئین هیدرولیز شده منبع ارزشمندی از پپتیدهای زیست فعال است. تولید پروتئین هیدرولیز شده از طریق فرآیند تخمیر یک رویکرد سازگار با محیط زیست است که در اغلب موارد نسبت به هیدرولیز آنزیمی و شیمیایی ترجیح داده می­شود. . در این پژوهش از 4 گونهBacillus pumilus PTCC 1319 ، Bacillus coagulans IBRC 10807، PTCC 1595 Bacillus  licheniformis و PTCC 1156 Bacillus subtilis جهت هیدرولیز پروتئین کنجاله کنجد استفاده شد. آزمون­های مورد بررسی شامل اندازه­گیری غلظت پپتید­ها با روش OPA، اندازه­گیری فعالیت آنتی­اکسیدانی شامل مهار رادیکال آزاد DPPH، قدرت احیاء کنندگی یون آهن، فعالیت آنتی­اکسیدانی کل و قدرت شلاته کنندگی یون آهن بود. غلظت پپتیدها پس از مدت زمان 24 ساعت برای 4 گونهBacillus  اندازه­گیری شد. کمترین غلظت پپتید (mg/mL 656/0) مربوط به تیمار تخمیر شده با B. licheniformis و بیشترین مقدار (mg/mL 38/1) مربوط به تیمار هیدرولیز شده با  B. subtilisبود؛ بطوری­که بین همه تیمارها اختلاف معنی­داری )05/0 (p<مشاهده شد. نتایج درصد مهار رادیکال آزاد DPPH نشان داد که بیشترین درصد مهار (6/76%) مربوط به نمونه هیدرولیز شده توسط Bacillus coagulans و کمترین مقدار  (36/57%) مربوط به تیمار هیدرولیز شده با  B. licheniformis بود به طوری­که بین تیمارها اختلاف معنی­داری )05/0 (p<مشاهده شد. نمونه تخمیر شده با Bacillus pumilus  قدرت احیاء کنندگی بیشتری (992/0 جذب در 700 نانومتر) نشان داند. همچنین بین تیمارها اختلاف معنی­داری )05/0 (p<مشاهده شد. بیشترین درصد شلاته کنندگی یون آهن (6/85%) در نمونه تخمیر شده با B. subtilis مشاهده شد. فعالیت آنتی­اکسیدانی کل نشان داد که پروتئین هیدرولیز شده حاصل از تخمیر توسط  Bacillus coagulans دارای بیشترین مقدار جذب در 695 نانومتر می­باشد و بین تیمارها اختلاف معنی­داری )05/0 (p< مشاهده شد. بطور کلی تخمیر پروتئین کنجد توسط گونه­های Bacillus‌ منجر به تولید پروتئین­های هیدرولیز شده با فعالیت آنتی­اکسیدانی بالایی شد که می­تواند به عنوان منبعی بالقوه در فرمولاسیون مواد غذایی مورد استفاده قرار گیرد.
متن کامل [PDF 762 kb]   (51 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: میکروبیولوژی مواد غذایی
دریافت: 1402/12/14 | پذیرش: 1403/3/12 | انتشار: 1403/11/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.