1- دانشگاه فردوسی مشهد
2- دانشگاه فردوسی مشهد ، morteza@um.ac.ir
چکیده: (110 مشاهده)
ترکیبات ارزان قیمت و ضایعات صنایع مختلف دارای مجموعهای از ترکیبات مغذی هستند که میتوان از آنها به عنوان بستر کشت سویههای مختلف جهت تولید متابولیتهایی با ارزش غذایی بالا و گران قیمت تولید کرد. تولید رنگدانه از منبع میکروبی به دلیل ایمن بودن برای سلامتی انسان مورد توجه است. در این مطالعه با هدف تولید رنگدانه قرمز ازکپک Monascus purpureus ابتدا تاثیر فاکتورهای محیط کشت پوتیتو دکستروز براث، عصاره مخمر- ساکارز، لجن لبنی، کنجاله سویا، ملاس نیشکر، آب پنیر، دما، گلوکز، مونو سدیم گلوتامات و سولفات آمونیوم بر تولید زیست توده (معیاری از تولید رنگدانه) از طریق طرح پلاکت-برمن مورد بررسی قرارگرفت. سپس بهینه سازی فاکتورها براساس طرح مربع مرکزی انجام شد. براساس نتایج بدستآمده محیط کشت پایه لجن لبنی، گلوکز، مونوسدیمگلوتامات و دما تاثیر مثبتی بر رشــد و تولید بیومس (تولید رنگدانه) داشــتند. با بهینهسازی، تولید زیست توده در لجن لبنی ١٠ در صد، مونوسدیم گلوتامات ٩٩٩/٠ درصد، دمای ٢٧ درجه سانتیگراد و ٨٣/٩ درصد گلوکز با تولید مقدار ١٥/٢٦ گرم بر لیتر زیســت توده به عنوان حالت بهینه بدســت آمد. نتایج نشاندهنده قابلیت ضایعات لجن لبنی در رشد سویه میکروبی و تولید محصول قابل توجه میباشد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
میکروبیولوژی مواد غذایی دریافت: 1402/11/18 | پذیرش: 1403/2/19 | انتشار: 1403/4/1