دوره 21، شماره 156 - ( 1403 )                   جلد 21 شماره 156 صفحات 62-49 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Heidary L, Javanmardi Z, Nourbakhsh H, Koushesh Saba M. Design of nanoemulsion systems of essential oil alongside chitosan to control gray mold spoilage in strawberries. FSCT 2025; 21 (156) :49-62
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-73556-fa.html
حیدری لیلا، جوانمردی زهرا، نوربخش هیمن، کوشش صبا محمود. طراحی سامانههای نانوامولسیونی اسانس روغنی همراه با کیتوزان جهت کنترل فساد کپک خاکستری در توت‌فرنگی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1403; 21 (156) :49-62

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-73556-fa.html


1- دانشگاه کردستان
2- استادیار دانشگاه کردستان ، h.nourbakhsh@uok.ac.ir
3- دانشیار دانشگاه کردستان
چکیده:   (688 مشاهده)
توت­فرنگی میوه­ای فساد­پذیر بوده و بیماری کپک خاکستری یکی از عوامل کاهش طول دوره نگهداری این محصول است. بدلیل محدودیت­های استفاده از سموم شیمیایی، جهت کنترل این قارچ و حفظ کیفیت و افزایش طول دوره نگهداری، بکارگیری روش­های ایمن مانند استفاده از اسانس­ها و پوشش­های خوراکی ضروری به نظر می­رسد. همچنین فراریت بالای اسانس و ایجاد تغییرات حسی در محصولات کشاورزی استفاده مستقیم آن­ها را برای این منظور دچار چالش کرده است. این پژوهش به منظور افزایش ماندگاری میوه توت­فرنگی با طراحی سامانه­های نانوامولسیونی تیمول همراه با کیتوزان بدین شکل طراحی شده است. در اولین آزمایش اثر نانوامولسیون تیمول، از اجزاء اصلی گیاه آویشن (Thymus vulgaris)، با غلظت 5 گرم در لیتر، به تنهایی و نیز در ترکیب با زیست پلیمر کیتوزان روی قارچ Botrytis cinerea بررسی شد که تمامی تیمارها در مقایسه با شاهد آلوده، رشد قارچ را به­طور مؤثری کاهش دادند. در این میان تیمار ترکیبی بیشترین میزان بازدارندگی را نشان داد. دومین آزمایش جهت بررسی تغییرات کیفی و تلفات پس از برداشت میوه­های توت­فرنگی پوشش داده شده با تیمول 5/0 درصد، نانوامولسیون تیمول 5/0 درصد و نانوامولسیون تیمول 5/0 درصد در ترکیب با کیتوزان 5/0 درصد در دمای 4 درجه سلسیوس انجام شد. بررسی نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد بکارگیری تیمارهای مورد مطالعه بر شاخص­های فیزیکوشیمیایی و بیوشیمیایی میوه توت­فرنگی طی دوره پس از برداشت، اثر مثبتی داشتند و سبب حفظ بهتر سفتی، جلوگیری از کاهش وزن و کاهش بار میکروبی شدند. به­طوری که کمترین میزان کاهش وزن، بیشترین میزان سفتی بافت میوه و کمترین میزان رشد ریزاندامگان در میوه­های پوشش داده شده با تیمار نانوامولسیون تیمول 5/0 درصد+کیتوزان 5/0 درصد مشاهده شد. بنابراین این تیمار می­تواند به عنوان پوشش مناسبی جهت حفظ کیفیت و کاهش ضایعات پس از برداشت میوه توت­فرنگی پیشنهاد شود.
 
متن کامل [PDF 682 kb]   (405 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: فناوری نانو در صنایع غذایی(نانو فرآوری،نانوکپسولاسیون،نانوامولسیون و...)
دریافت: 1402/11/3 | پذیرش: 1403/3/12 | انتشار: 1403/11/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.