Heidary L, Javanmardi Z, Nourbakhsh H, Koushesh Saba M. Design of nanoemulsion systems of essential oil alongside chitosan to control gray mold spoilage in strawberries. FSCT 2025; 21 (156) :49-62
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-73556-fa.html
حیدری لیلا، جوانمردی زهرا، نوربخش هیمن، کوشش صبا محمود. طراحی سامانههای نانوامولسیونی اسانس روغنی همراه با کیتوزان جهت کنترل فساد کپک خاکستری در توتفرنگی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1403; 21 (156) :49-62
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-73556-fa.html
1- دانشگاه کردستان
2- استادیار دانشگاه کردستان ، h.nourbakhsh@uok.ac.ir
3- دانشیار دانشگاه کردستان
چکیده: (688 مشاهده)
توتفرنگی میوهای فسادپذیر بوده و بیماری کپک خاکستری یکی از عوامل کاهش طول دوره نگهداری این محصول است. بدلیل محدودیتهای استفاده از سموم شیمیایی، جهت کنترل این قارچ و حفظ کیفیت و افزایش طول دوره نگهداری، بکارگیری روشهای ایمن مانند استفاده از اسانسها و پوششهای خوراکی ضروری به نظر میرسد. همچنین فراریت بالای اسانس و ایجاد تغییرات حسی در محصولات کشاورزی استفاده مستقیم آنها را برای این منظور دچار چالش کرده است. این پژوهش به منظور افزایش ماندگاری میوه توتفرنگی با طراحی سامانههای نانوامولسیونی تیمول همراه با کیتوزان بدین شکل طراحی شده است. در اولین آزمایش اثر نانوامولسیون تیمول، از اجزاء اصلی گیاه آویشن (Thymus vulgaris)، با غلظت 5 گرم در لیتر، به تنهایی و نیز در ترکیب با زیست پلیمر کیتوزان روی قارچ Botrytis cinerea بررسی شد که تمامی تیمارها در مقایسه با شاهد آلوده، رشد قارچ را بهطور مؤثری کاهش دادند. در این میان تیمار ترکیبی بیشترین میزان بازدارندگی را نشان داد. دومین آزمایش جهت بررسی تغییرات کیفی و تلفات پس از برداشت میوههای توتفرنگی پوشش داده شده با تیمول 5/0 درصد، نانوامولسیون تیمول 5/0 درصد و نانوامولسیون تیمول 5/0 درصد در ترکیب با کیتوزان 5/0 درصد در دمای 4 درجه سلسیوس انجام شد. بررسی نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد بکارگیری تیمارهای مورد مطالعه بر شاخصهای فیزیکوشیمیایی و بیوشیمیایی میوه توتفرنگی طی دوره پس از برداشت، اثر مثبتی داشتند و سبب حفظ بهتر سفتی، جلوگیری از کاهش وزن و کاهش بار میکروبی شدند. بهطوری که کمترین میزان کاهش وزن، بیشترین میزان سفتی بافت میوه و کمترین میزان رشد ریزاندامگان در میوههای پوشش داده شده با تیمار نانوامولسیون تیمول 5/0 درصد+کیتوزان 5/0 درصد مشاهده شد. بنابراین این تیمار میتواند به عنوان پوشش مناسبی جهت حفظ کیفیت و کاهش ضایعات پس از برداشت میوه توتفرنگی پیشنهاد شود.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
فناوری نانو در صنایع غذایی(نانو فرآوری،نانوکپسولاسیون،نانوامولسیون و...) دریافت: 1402/11/3 | پذیرش: 1403/3/12 | انتشار: 1403/11/1