دوره 21، شماره 150 - ( 1403 )                   جلد 21 شماره 150 صفحات 63-54 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Salehi F, Tashakori M, Samary K. Evaluation and modelling of rheological properties of microwave treated xanthan gum solution. FSCT 2024; 21 (150) :54-63
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-73196-fa.html
صالحی فخرالدین، تشکری مریم، ثمری کیمیا. ارزیابی و مدل‌سازی خواص رئولوژیکی محلول صمغ گزانتان تیمار شده با مایکروویو. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1403; 21 (150) :54-63

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-73196-fa.html


1- دانشیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان ، fs1446@yahoo.com
2- دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان
چکیده:   (734 مشاهده)
محلول آبی صمغ گزانتان دارای ویسکوزیته بالا و رفتار سودوپلاستیک است. این تحقیق با هدف تجزیه و تحلیل اثر پیش‌تیمار مایکروویو در فواصل زمانی مختلف (0، 1، 2 و 3 دقیقه) بر ویسکوزیته و رفتار رئولوژیکی محلول صمغ زانتان انجام شد. نتایج نشان داد که ویسکوزیته ظاهری محلول صمغ گزانتان (محلول تیمار نشده) با افزایش سرعت برشی از 2/12 برثانیه به 2/171 برثانیه، از 177/0 پاسکال ثانیه به 036/0 پاسکال ثانیه کاهش یافت. همچنین، ویسکوزیته ظاهری محلول صمغ گزانتان با افزایش زمان پیش‌تیمار مایکروویو از 0 به 3 دقیقه، از 070/0 پاسکال ثانیه به 046/0 پاسکال ثانیه، کاهش یافت (سرعت برشی = 2/61 برثانیه). رفتار جریان همه نمونه‌ها با موفقیت با مدل‌های قانون توان، بینگهام، هرشل بالکلی و کاسون مدل‌سازی شد و مدل هرشل بالکلی به‌عنوان مدل بهتر برای توصیف رفتار جریان محلول‌های صمغ گزانتان انتخاب شد. مدل هرشل بالکلی با حداکثر ضریب تبیین (r) (بیشتر از 9032/0) و حداقل مجموع مربعات خطا (SSE) (کمتر از 7165/0) و جذر میانگین مربعات خطا (RMSE) (کمتر از 2552/0) عملکرد قابل قبولی داشت. تنش تسلیم و ضریب قوام محلول صمغ گزانتان (مدل هرشل بالکلی) با افزایش زمان پیش‌تیمار مایکروویو از 0 به 3 دقیقه به ترتیب از 095/0 پاسکال به 450/0 پاسکال و از Pa.sn 659/0 به Pa.sn 811/0 افزایش یافت. شاخص رفتار جریان محلول‌های صمغ گزانتان (مدل هرشل بالکلی) با افزایش مدت تیماردهی با مایکروویو، از 440/0 به 328/0 کاهش یافت.
متن کامل [PDF 397 kb]   (489 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: هیدروکلوئیدها،امولسیون
دریافت: 1402/10/10 | پذیرش: 1402/12/23 | انتشار: 1403/4/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.