Badali A, Javadi A, Afshar Mogaddam M R, Mashak Z. Determination of aflatoxin M1 and ochraoxin A in pasteurized milk and evaluation the effect of microwave irradiations on their reduction. FSCT 2025; 22 (162) :42-57
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-73098-fa.html
بدلی اکبر، جوادی افشین، افشار مقدم محمدرضا، مشاک زهره. اندازه گیری میزان آفلاتوکسین M1 و اکراتوکسین A در نمونه های شیر پاستوریزه و بررسی تاثیر امواج مایکروویو در کاهش غلظت آنها. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1404; 22 (162) :42-57
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-73098-fa.html
1- گروه علوم و صنایع غذایی، واحد ممقان، دانشگاه آزاد اسلامی، ممقان، ایران
2- گروه بهداشت مواد غذایی،دانشکده دامپزشکی، علوم پزشکی تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.مرکز تحقیقات ارتقاء سلامت، علوم پزشکی تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران. ، afshinjavadi@yahoo.com
3- مرکز تحقیقات ایمنی غذا و دارو، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
4- گروه بهداشت مواد غذایی،دانشکده دامپزشکی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
چکیده: (83 مشاهده)
با توجه به گستردگی استفاده از محصولات لبنی مانند شیر پاستوریزه، این محصولات باید عاری از هر گونه آلاینده مانند باقیمانده دارو، آفت کش، مایکوتوکسین و غیره باشند. مایکوتوکسینها (مانند آفلاتوکسینها، اکراتوکسین A و غیره) دستهای از مواد سمّی و آلاینده مواد غذایی، خوراک دام و طیور هستند که به طور طبیعی از انواع خاصی از قارچها تولید میشوند. حضور مایکوتوکسینها در شیر برای سلامتی مصرف کننده بسیار خطرناک است. بنابراین توسعه روشهای سریع، کارآمد و آسان برای بررسی حضور مایکوتوکسینهایی مانند آفلاتوکسین M1 و اکراتوکسین A در مواد غذایی بسیار حائز اهمیت میباشد. در این کار پژوهشی یک روش تجزیهای کارآمد مبتنی بر استخراج فاز جامد پخشی ترکیب شده با میکرواستخراج مایع-مایع پخشی برای استخراج آفلاتوکسین M1 و اکراتوکسین A از نمونه های شیر پاستوریزه و آنالیز آنها با کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا مجهز به دتکتور فلورسانس ارائه شده است. تحت شرایط بهینه حدود تشخیص و اندازه گیری به ترتیب در محدوده های 29/0-23/0 و 97/0-77/0 نانوگرم بر لیتر حاصل شدند. همچنین فاکتور تغلیظ و راندمان استخراج به ترتیب در محدوده های 249-232 و % 89-83 بدست آمدند. در تعدادی از نمونه ها نیز آفلاتوکسین M1 (در 70 درصد از نمونه های شیر بررسی شده) و اکراتوکسین A (در 10 درصد از نمونه های شیر بررسی شده) یافت شد. همچنین با توجه به نتایج بدست آمده، تابش مایکروویو میتواند میزان آفلاتوکسین M1 (در محدوده 6/27 تا 5/33 درصد) و اکراتوکسین A (در محدوده 3/17 تا 8/20 درصد) کاهش دهد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
شیمی مواد غذایی دریافت: 1402/10/3 | پذیرش: 1403/5/28 | انتشار: 1404/5/1