Babapour stalkhi A, salari A, nazari A, arabi bam A A, hasani andevari M. Traces and fate of lactobacillus plantarum isolated from indigenous Iranian dairy product: a comprehensive review.. FSCT 2025; 22 (160) :258-289
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-72436-fa.html
باباپور اسطلخی علی، سالاری امیر، نظری علی، عربی بم امیر ارشیا، حسنی اندواری میلاد. ردیابی و سرنوشت لاکتوباسیلوس پلانتاروم جدا شده از لبنیات بومی ایران: مروری جامع. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1404; 22 (160) :258-289
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-72436-fa.html
1- کارشناسی ارشد، گروه بهداشت مواد غذایی و آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
2- دانشیار، گروه بهداشت مواد غذایی و آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران ، a-salari@um.ac.ir
3- دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس
4- دانشجوی دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
5- کارشناسی ارشد، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
چکیده: (77 مشاهده)
ایران کشوری پهناور و وسیع با تنوع اکوسیستمی و زیستی بالایی است؛ که در آن محصولات بومی خواه لبنی و غیر لبنی زیادی تولید میشوند. این محصولات و گیاهان بومی دارای باکتریهای اسیدلاکتیک متنوعی هستند که می توان آنها را جداسازی و شناسایی نمود. گروهی از این محصولات، فراوردههای لبنی بوده و منبع غنی از باکتری لاکتوباسیلوس پلانتاروم هستند. این باکتری نقش اساسی در جلوگیری از رشد پاتوژنها داشته و همچنین قادر به تحمل شرایط اسیدی، قلیایی و تولید اگزو پلیساکاریدها میباشد. به عنوان یک پروبیوتیک، لاکتوباسیلوس پلانتاروم می تواند برای مصرف کنندگان سلامت محور باشد. مطالعه ما به ویژگیهای باکتری لاکتوباسیلوس پلانتاروم بومی جداشده از فراوردههای لبنی ایران، ذخایر ژنتیکی بومی این باکتری و دیگر باکتریهای خانواده لاکتوباسیلاسه پرداخته است. این موضوع زمینه را برای مطالعات بعدی در راستای جداسازی، شناسایی و کاربرد صنعتی این باکتری فراهم نموده است. از نتایج مطالعات پژوهشگران پیشین میتوان اینچنین استنتاج کرد که از یک سو سویههای لاکتوباسیلوس پلانتاروم بومی نقاط مختلف ایران پروبیوتیک بوده و نقش استارتری دارند؛ لذا میتوان با توجه به ویژگیهای هر سویه جداسازی شده، آنها را در مقیاس صنعتی برای تولید فراوردههای پروبیوتیکی و کاربردهای استارتری مورداستفاده قرارداد. و از سوی دیگر باید توجه داشت که سویه های لاکتوباسیلوس پلانتاروم جداسازی شده از برخی از غذاهای بومی به دلیل ضعف تکنولوژیکی و پتانسیل رقابتی و آنتی میکروبی پایین توانایی صنعتی شدن ندارند. در نتیجه محققان و صنایع در صورت بهره برداری صنعتی از لاکتوباسیلوس پلانتاروم بومی باید در انتخاب نوع و منبع این میکروارگانیسم دقت نمایند. در این مطالعه مروری مطابق با اطلاعات بدست آمده مشخص شد که هر سویه جداسازی شده، دارای ویژگی های متفاوتی با دیگر سویه های جداسازی شدهی لاکتوباسیلوس پلانتاروم بومی می باشد و بهره برداری از این باکتری، چشم اندازی شگرف در تولید کمک استارترها، سینگل و میکس استارترها وسوپرفودهای آینده خواهد بود
نوع مقاله:
مروری سیستماتیک |
موضوع مقاله:
میکروبیولوژی مواد غذایی دریافت: 1402/8/23 | پذیرش: 1404/2/28 | انتشار: 1404/3/1