دوره 21، شماره 148 - ( 1403 )                   جلد 21 شماره 148 صفحات 111-103 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

khorshidi J, Amanollahi S H, Bayazidi Azar P. Optimization of essential oil extraction from Satureja sahendica Bornm.. FSCT 2024; 21 (148) :103-111
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-71440-fa.html
خورشیدی جلال، امان اللهی سید هیمن، بایزیدی آذر پخشان. بهینه‌سازی شرایط استخراج اسانس مرزه سهندی (Satureja sahendica Bornm.). مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1403; 21 (148) :103-111

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-71440-fa.html


1- استادیار، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران ، j.khorshidi@uok.ac.ir
2- گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، ایران
3- گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران
چکیده:   (297 مشاهده)
 میزان و کیفیت اسانس استخراج شده از گیاه به­ شدت تحت تأثیر شرایط استخراج قرار دارد و لذا بهینه­ سازی شرایط استخراج می­ تواند ما را در دست­یابی به بیش­ ترین و با کیفیت­ ترین اسانس کمک نماید. مرزه سهندی (Satureja sahendica Bornm.) از گیاهان دارویی اندمیک ایران است که به دلیل میزان بالای اسانس و نیز محتوای تیمول بالا در اسانس، از اهمیت بالایی برخوردار است. در این پژوهش، تأثیر اندازه قطعات گیاهی (سایز مش­های 12، 18 و 35) و نسبت ماده گیاهی به آب (1 به 5، 1 به 10 و 1 به 15) بر میزان و ترکیبات تشکیل­ دهنده اسانس گیاه مذکور ارزیابی گردید. استخراج اسانس به روش تقطیر با آب با کلونجر و آنالیز اسانس­ ها با دستگاه­ های GC/MS و GC/FID انجام گرفت. نتایج نشان داد که با کاهش اندازه قطعات گیاهی، میزان اسانس به ­طور معنی­ داری کاهش یافت. مطلوب­ ترین نسبت ماده گیاهی به آب برای حصول اسانس بیش­تر، بسته به اندازه قطعات گیاهی متفاوت بود. بیش­ ترین میزان اسانس (2/15 درصد حجمی/وزنی) از مواد گیاهی با سایز مش 12 و نسبت 1 به 15 مواد گیاهی به آب به­ دست آمد. تعداد، انواع و میزان ترکیبات تشکیل­ دهنده اسانس به ­شدت تحت تأثیر تیمارهای اعمال­ شده قرار گرفتند. بیش­ ترین میزان تیمول (81/79 درصد) به ­عنوان مهم­ ترین ترکیب اسانس مرزه سهندی، از نمونه­ های با سایز مش 35 و نسبت 1 به 10 ماده گیاهی به آب، به­ دست آمد. انتخاب مناسب ترین شرایط استخراج، بسته به هدف و ترکیب شیمیایی مورد نظر اسانس، می­ تواند متفاوت باشد.
متن کامل [PDF 516 kb]   (227 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: استخراج ترکیبات موثره
دریافت: 1402/6/16 | پذیرش: 1402/10/7 | انتشار: 1403/3/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.