Salehi F, Inanloodoghouz M. Modeling the effect of ultrasound on viscosity, consistency coefficient, and flow behavior index of different concentrations of xanthan gum. FSCT 2024; 21 (146) :158-168
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-71137-fa.html
1- دانشیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران ، fs1446@yahoo.com
2- دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
چکیده: (660 مشاهده)
استفاده از امواج فراصوت برای تغییر ساختار صمغها، منجر به اصلاح و بهبود ویژگیهای عملکردی و خواص رئولوژیکی آنها میشود. در این پژوهش اثرات شدت فراصوت و زمان تیماردهی بر ویسکوزیته ظاهری، ضریب قوام و شاخص رفتار جریان غلظتهای مختلف صمغ گزانتان بررسی و مدلسازی شد. برای مدلسازی فرآیند نیز از روش الگوریتم ژنتیک- شبکه عصبی مصنوعی با سه ورودی (توان فراصوت، زمان تیماردهی و غلظت صمغ) و سه خروجی (ویسکوزیته، ضریب قوام و شاخص رفتار جریان) استفاده گردید. ویسکوزیته ظاهری نمونه شاهد صمغ گزانتان (تیمار نشده) با غلظتهای 1/0، 15/0 و 2/0 درصد به ترتیب برابر 0/21، 9/39 و 5/66 میلیپاسکال ثانیه بود. نتایج این پژوهش نشان داد که با افزایش شدت و زمان اعمال فراصوت، ویسکوزیته صمغ کاهش مییابد. تیماردهی با امواج فراصوت به مدت 20 دقیقه باعث کاهش معنیدار ویسکوزیته ظاهری صمغ گزانتان از 9/39 به 2/23 میلیپاسکال ثانیه گردید (05/0>p). نتایج مدلسازی به روش الگوریتم ژنتیک- شبکه عصبی مصنوعی نشان داد شبکهای با ساختار 3-5-3 در یک لایه پنهان و با استفاده از تابع فعالسازی تانژانت هیپربولیک میتواند پارامترهای رئولوژیکی صمغ گزانتان را با ضریب همبستگی بالا و مقدار خطا پایین پیشبینی نماید. مقادیر میانگین مربعات خطا (MSE)، میانگین مربعات خطا نرمالیزه شده (NMSE)، میانگین خطا مطلق (MAE) و ضریب همبستگی (r) برای پیشبینی ویسکوزیته ظاهری صمغ گزانتان به ترتیب برابر 17/73، 20/0، 48/6 و 90/0 بود. بر اساس نتایج آزمون آنالیز حساسیت، شدت تیماردهی با فراصوت بهعنوان مؤثرترین عوامل در تغییر ویسکوزیته ظاهری، ضریب قوام و شاخص رفتار جریان صمغ گزانتان بود.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
هیدروکلوئیدها،امولسیون دریافت: 1402/5/27 | پذیرش: 1402/7/27 | انتشار: 1403/1/1