Ahmad Nejhad A, Alizadeh behbahani B, Hojjati M, Vasiee A, Mehrnia M A. Investigation of the inhibitory, fungicidal and interactive effects of the aqueous extract of Calotropis procera on Alternaria alternata, Alternaria solani, Saccharomyces cerevisiae, and Fusarium solani “in vitro”. FSCT 2023; 20 (143) :204-214
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-70871-fa.html
احمدنژاد آرمین، علیزاده بهبهانی بهروز، حجتی محمد، وسیعی علیرضا، مهرنیا محمدامین. بررسی اثر مهارکنندگی، کشندگی و برهمکنش عصاره آبی استبرق بر آلترناریا آلترناتا، آلترناریا سولانی، ساکارومایسس سرویزیه و فوزاریوم سولانی در شرایط برونتنی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1402; 20 (143) :204-214
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-70871-fa.html
1- دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
2- دانشیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران ، behrooz66behbahani@gmail.com
3- استاد، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
4- دکتری، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
5- دانشیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
چکیده: (1070 مشاهده)
کالوتروپیس پروسرا از خانواده Apocynaceae در ایران استبرق نامیده می شود. این گیاه در مناطق گرمسیری و سواحل جنوبی ایران و شمال آفریقا، آسیای خاورمیانه و آسیای جنوب شرقی روی تپه های ماسه ای ساحلی یافت می شود. در این پژوهش آزمایشگاهی، عصاره استبرق با استفاده از حلال آب استخراج شد. اثر ضد قارچی عصاره آبی استبرق بر سویههای آلترناریا آلترناتا، آلترناریا سولانی، ساکارومایسس سرویزیه و فوزاریوم سولانی بررسی شد. فعالیت ضد قارچی عصاره استبرق با روشهای دیسک دیفیوژن آگار (کربی-بوئر)، انتشار در چاهک آگار، حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی ارزیابی شد. در حالت ترکیبی (برهمکنش) عصاره آبی استبرق با آنتی بیوتیک نیستاتین مورد بررسی قرار گرفت. بطور کلی، ساکارومایسس سرویزیه و آلترناریا سولانی به ترتیب با بالاترین و کمترین قطر هاله عدم رشد، حساسترین و مقاومترین سویههای قارچی نسبت به عصاره آبی استبرق بودند. بطوریکه قطر هاله عدم رشد برای ساکارومایسس سرویزیه و آلترناریا سولانی در حضور غلظت 80 میلیگرم در میلیلیتر عصاره به ترتیب برابر با 20/13 و 20/8 میلیمتر بود. در حالت ترکیبی (برهمکنش) عصاره آبی استبرق با آنتیبیوتیک نیستاتین برای تمامی سویههای قارچی حالت همافزایی مشاهده شد. حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی برای سویه ساکارومایسس سرویزیه به ترتیب 16 و 64 میلیگرم بر میلیلیتر بود. حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی برای آلترناریا سولانی به ترتیب 128 و > 512 میلیگرم بر میلیلیتر بود.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
اسانس ها و عصاره ها دریافت: 1402/5/11 | پذیرش: 1402/6/20 | انتشار: 1402/8/10