دوره 20، شماره 143 - ( 1402 )                   جلد 20 شماره 143 صفحات 168-159 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rahmati M, Borna F, Heidari M. Identification of chemical compounds of Foeniculum vulgare essential oil, antioxidant power, and its antifungal effect on postharvest grape spoilage molds. FSCT 2023; 20 (143) :159-168
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-70748-fa.html
رحمتی جنیدآباد مصطفی، برنا فاطمه، حیدری مختار. شناسایی ترکیبات شیمیایی اسانس رازیانه، قدرت آنتی اکسیدانی و اثر ضدقارچی آن بر کپک‌های عامل فساد پس از برداشت میوه انگور. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1402; 20 (143) :159-168

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-70748-fa.html


1- استادیار، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران ، rahmati@asnrukh.ac.ir
2- استادیار، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
3- دانشیار، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
چکیده:   (960 مشاهده)
انگور میوه­ای بسیار فسادپذیر است که دارای عمر نگهداری کوتاهی می­باشد. به دلیل افزایش سطح آگاهی مصرف­کنندگان تمایل به استفاده از ترکیبات نگهدارنده طبیعی به جای آفت‌کش‌ها و نگهدارنده­های شیمیایی افزایش یافته است. اسانس­های گیاهی به دلیل ترکیبات مؤثره بالقوه از مناسب­ترین ترکیبات طبیعی مورد استفاده به شمار می­آیند. از این رو، هدف از این پژوهش، شناسایی ترکیبات شیمایی اسانس رازیانه، تعیین میزان فنول و فلاونوئید آن، بررسی فعالیت آنتی‌اکسیدانی و فعالیت ضد قارچی این اسانس بر  آن بر تعدادی از کپک‌های عامل فساد پس از برداشت میوه انگور بود. ترکیبات شناسایی شده در اسانس رازیانه شامل limonene، fenchone، p-allylanisole و anethole بود که در مجموع 60/97 درصد کل اسانس را تشکیل دادند. میزان فنول کل اسانس رازیانه برابر با 29/26 میلی­گرم گالیک­ اسید در گرم اسانس و میزان فلاونوئید کل آن برابر 23/19 میلی­گرم کوئرستین در گرم اسانس به دست آمد. خاصیت آنتــی اکــسیدانی اسانس این گیاه در روش مهــار رادیکال­هـای آزاد DPPH، ABTS و رنگ­بری بتاکاروتن- لینولئیک اسید بـه ترتیـب 56/38، 12/42 و 30/30 درصد به دست آمد. همچنین در بررسی اثر ضد قارچی بر کپک­های عامل فساد مشخص گردید که اسانس رازیانه قادر به مهار و کنترل کپک­های ریزوپوس استولونیفر، آسپرژیلوس نایجر و بوتریتیس سینه­را می­باشد. با توجه به ترکیبات ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی موجود در رازیانه، اسانس این گیاه می­تواند به عنوان یک ترکیب با خاصیت عملگرایی در افزایش عمر نگهداری محصولات کشاورزی از جمله انگور مورد استفاده قرار گیرد.
 
متن کامل [PDF 888 kb]   (952 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اسانس ها و عصاره ها
دریافت: 1402/5/2 | پذیرش: 1402/6/11 | انتشار: 1402/8/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.