Rahmati M, Borna F, Heidari M. Identification of chemical compounds of Foeniculum vulgare essential oil, antioxidant power, and its antifungal effect on postharvest grape spoilage molds. FSCT 2023; 20 (143) :159-168
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-70748-fa.html
رحمتی جنیدآباد مصطفی، برنا فاطمه، حیدری مختار. شناسایی ترکیبات شیمیایی اسانس رازیانه، قدرت آنتی اکسیدانی و اثر ضدقارچی آن بر کپکهای عامل فساد پس از برداشت میوه انگور. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1402; 20 (143) :159-168
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-70748-fa.html
1- استادیار، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران ، rahmati@asnrukh.ac.ir
2- استادیار، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
3- دانشیار، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
چکیده: (1169 مشاهده)
انگور میوهای بسیار فسادپذیر است که دارای عمر نگهداری کوتاهی میباشد. به دلیل افزایش سطح آگاهی مصرفکنندگان تمایل به استفاده از ترکیبات نگهدارنده طبیعی به جای آفتکشها و نگهدارندههای شیمیایی افزایش یافته است. اسانسهای گیاهی به دلیل ترکیبات مؤثره بالقوه از مناسبترین ترکیبات طبیعی مورد استفاده به شمار میآیند. از این رو، هدف از این پژوهش، شناسایی ترکیبات شیمایی اسانس رازیانه، تعیین میزان فنول و فلاونوئید آن، بررسی فعالیت آنتیاکسیدانی و فعالیت ضد قارچی این اسانس بر آن بر تعدادی از کپکهای عامل فساد پس از برداشت میوه انگور بود. ترکیبات شناسایی شده در اسانس رازیانه شامل limonene، fenchone، p-allylanisole و anethole بود که در مجموع 60/97 درصد کل اسانس را تشکیل دادند. میزان فنول کل اسانس رازیانه برابر با 29/26 میلیگرم گالیک اسید در گرم اسانس و میزان فلاونوئید کل آن برابر 23/19 میلیگرم کوئرستین در گرم اسانس به دست آمد. خاصیت آنتــی اکــسیدانی اسانس این گیاه در روش مهــار رادیکالهـای آزاد DPPH، ABTS و رنگبری بتاکاروتن- لینولئیک اسید بـه ترتیـب 56/38، 12/42 و 30/30 درصد به دست آمد. همچنین در بررسی اثر ضد قارچی بر کپکهای عامل فساد مشخص گردید که اسانس رازیانه قادر به مهار و کنترل کپکهای ریزوپوس استولونیفر، آسپرژیلوس نایجر و بوتریتیس سینهرا میباشد. با توجه به ترکیبات ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی موجود در رازیانه، اسانس این گیاه میتواند به عنوان یک ترکیب با خاصیت عملگرایی در افزایش عمر نگهداری محصولات کشاورزی از جمله انگور مورد استفاده قرار گیرد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
اسانس ها و عصاره ها دریافت: 1402/5/2 | پذیرش: 1402/6/11 | انتشار: 1402/8/10