عزیزی سیده سعادت، نظری سید معین، مرادی حق گو لیلا. بهینه سازی استخراج ترکیبات آنتی اکسیدانی از پوست انگور(Vitis vinifera L.) با کمک پیش تیمار اولتراسونیک. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1403; 21 (146) :118-137
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-70703-fa.html
1- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان
2- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده ی فنی و مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان ، seyyedmoeinnzr525@gmail.com
3- گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان
چکیده: (1119 مشاهده)
انگور یکی از مهمترین محصولات کشاورزی است که می تواند به صورت میوه تازه یا فرآیند شده مصرف گردد. انگور یکی از مهمترین محصولات باغی و تجاری ایران به شمار می آید. سالیانه مقادیر زیادی پسماند انگور در واحدهای تولید کننده ی شیره انگور تولید می شود و تولید کنندگان این محصول را با مشکلات زیادی برای دفع پسماند رو به رو می کند. ضایعات و پسماندهای انگور منبع ارزشمندی از رنگدانه ها و ترکیبات آنتی اکسیدانی طبیعی خصوصأ ترکیبات پلی فنولی هستند. استخراج ترکیبات آنتی اکسیدانی از مواد اولیه ارزان قیمتی مانند ضایعات انگور روش مناسبی برای استفاده از آنها در صنایع غذایی و دارویی است. در این تحقیق برای یافتن شرایط بهینه استخراج ترکیبات فنولی از پوست انگورشانی استان همدان از روش سطح پاسخ (RSM) و طرح مرکب مرکزی (CCD) با سه متغییرمستقل (زمان استخراج با استفاده از حمام اولتراسونیک، نسبت فاز مایع به جامد وغلظت حلال اتانول (استفاده شد. شرایط بهینه استخراج ترکیبات فراسودمند از پوست انگور قرمز برحسب ماکزیمم مقدار ترکیبات فنولی، ترکیبات فلاونوئیدی، ترکیبات آنتوسیانینی وهمچنین ماکزیمم ظرفیت آنتی اکسیدانی (بر حسب DPPH) به دست آمد. شرایط بهینه استخراج ترکیبات فنولی، فلاونوئیدی و آنتوسیانینی شامل غلظت اتانول 59.06%، نسبت فاز مایع به جامد ml/g16.08 و زمان بهینه استخراج min 24.12 بود. نتایج تحقیق نشان داد عصاره پوست انگور قرمز حاوی 8 نوع ترکیب فنولی مختلف است که درمیان آنها اپی گالوکاتچین و کاتچین بالاترین غلظت را دارند. بنابراین با یافتن شرایط بهینه استخراج ترکیبات فنولی و شناسایی اجزای دقیق آنها، میتوان این ترکیبات را در مقیاس کارگاهی تهیه کرد و در اختیار صنایع مختلف غذایی و دارویی قرار داد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
استخراج ترکیبات موثره دریافت: 1402/5/1 | پذیرش: 1402/8/1 | انتشار: 1403/1/1