Hasani B, Shahidi F, Mortazavi S A, Mohebbi M, Farhoosh R. The effect of using ultrasound pretreatment and pectinase enzyme on the extraction efficiency and antioxidant properties of the polyphenolic extract of sour grape (Vitis viniferia (waste. FSCT 2023; 20 (142) :196-218
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-70684-fa.html
حسنی بهرام، شهیدی فخری، مرتضوی سید علی، محبی محبت، فرهوش رضا. تاثیر بکارگیری پیش تیمار فراصوت و آنزیم پکتیناز بر بازده استخراج و خواص آنتی اکسیدانی عصاره پلی فنولی ضایعات غوره (Vitis viniferia). مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1402; 20 (142) :196-218
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-70684-fa.html
1- دانشجوی دکتری، گروه صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
2- استاد، گروه صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران ، fshahidi@um.ac.ir
3- استاد، گروه صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
چکیده: (1023 مشاهده)
امروزه استخراج و بکارگیری ترکیبات فعال زیستی از پسماندهای کشاورزی و غذایی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. در تحقیق حاضر اثر تیمار آنزیمی، فراصوت و اثر توام تیمار آنزیمی و امواج فراصوت بر استخراج ترکیبات فنلی ضایعات غوره انجام شد به طوری که از 2 آنزیم پکتیناز (پکتینکس اولتراکالر و پکتینکس یلدمش) در سطوح10، 20 و 30 میلی گرم بر کیلوگرم و امواج فراصوت (زمانهای 10، 25 و 40 دقیقه) و (شدت صوت 30، 60 و 90 درصد) استفاده شد. اثر تیمار آنزیمی، فراصوت و اثر توام تیمار آنزیمی و امواج فراصوت بررسی شد. طبق نتایج به دست آمده، بالاترین بازده استخراج متعلق به آنزیم یلدمش بود و با افزایش شدت صوت، بازده استخراج به طور معنیداری افزایش یافت. از طرفی افزایش زمان استخراج، منجر به افزایش بازده استخراج شد (p≤0.01). به طوری که بالاترین میزان بازده استخراج در نمونه استخراج شده توسط آنزیم یلدمش و تحت فراصوت در شدت صوت 90 درصد به مدت 40 دقیقه مشاهده شد (p≤0.01). طبق نتایج به دست آمده، بالاترین فلاونوئید، فنل تام و فعالیت آنتی اکسیدانی (DPPH، FRAP، ABTS) متعلق به آنزیم یلدمش بود و با افزایش شدت صوت، فعالیت آنتی اکسیدانی به طور معنیداری افزایش یافت (p≤0.01). از طرفی افزایش زمان استخراج، منجر به افزایش معنیدار فعالیت آنتی اکسیدانی شد (p≤0.01). بالاترین فعالیت آنتی اکسیدانی متعلق به نمونه استخراج شده توسط آنزیم یلدمش و تحت فراصوت در شدت صوت 90 درصد به مدت 40 دقیقه بود و به عنوان تیمار برتر معرفی شد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
ترکیبات زیست فعال دریافت: 1402/4/31 | پذیرش: 1402/5/31 | انتشار: 1402/7/10