ثابت قدم مریم، پورحاجی فاطمه، جلالی مهدی، آزادفر الهام. بهینهسازی پیش فرآیند ترکیبی (اسمز-فراصوت) و خشک کردن تکمیلی با هوای داغ میوه پوملو. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1403; 21 (148) :89-102
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-70676-fa.html
1- باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد سبزوار، دانشگاه آزاد اسلامی، سبزوار، ایران
2- مدرس، دانشگاه جامع علمی- کاربردی، مرکز چشمه نوشان خراسان (عالیس)
3- 1- گروه علوم و صنایع غذایی، واحد سبزوار، دانشگاه آزاد اسلامی، سبزوار، ایران2- مدرس، دانشگاه جامع علمی کاربردی، خراسان رضوی، ایران ، mehdijalali62@yahoo.com
چکیده: (425 مشاهده)
در این مطالعه، اثر استفاده از آبگیری اسمزی، فراصوت و پوشش خوراکی به عنوان پیش تیمار قبل از فرآیند خشک کردن جهت بهبود طعم محصول، کاهش صدمات حرارتی، کاهش آب بافتی و سهولت انتقال جرم مورد بررسی قرار گرفت. روش سطح پاسخ برای بهینهسازی شرایط خشک کردن برشهای میوه پوملو توسط اسمز-هوای داغ مورد استفاده قرار گرفت. غلظت پوشش خوراکی (2-0 % وزنی/حجمی)، زمان اعمال فراصوت (30-0 دقیقه) و غلظت ساکارز (80-40 % وزنی/وزنی) به عنوان متغیرهای مستقل بر میزان رطوبت، جذب مواد جامد، افت وزن و ضریب بهرهوری میوه پوملو به عنوان متغیرهای وابسته مورد ارزیابی قرار گرفت. تمام متغیرهای فرایند به صورت خطی برای تمام پاسخها معنیدار بودند (01/0>P). مقایسه نتایج بهینهسازی فرایند آبگیری اسمزی پوملو پوشش یافته و بدون پوشش نشان داد که در نقطه بهینه، بیشترین مقدار پوشش کربوکسیمتیلسلولز و زمان آبگیری اسمزی و غلظت محلول اسمزی در نمونه پوشش یافته به ترتیب 2 درصد، 86/21 دقیقه و 75/57 درصد محاسبه شد. بیشترین مقادیر کاهش آب، افت وزن و ضریب بهرهوری به ترتیب 09172/0 (گرم/در 100گرم ماده جامد)، 091/0 درصد و 478/19 در نمونه پوشش یافته و بیشترین جذب مواد جامد با مقدار 0089/0 (گرم/در 100گرم ماده جامد) در نمونه بدون پوشش گزارش شد. نتایج نشان داد استفاده از پوشش باعث کاهش جذب مواد جامد میگردد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
کنسرو سازی دریافت: 1402/4/31 | پذیرش: 1402/10/12 | انتشار: 1403/3/1