Sadeghi Hamzekhani E, Najafi M A, Miri M A, Najafi Ghaghelestani S. Evaluation of antimicrobial activity and properties of gelatin nanofibers containing lavender essential oil. FSCT 2024; 21 (146) :82-92
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-70066-fa.html
صادقی حمزه خانی احسان، نجفی محمد علی، میری محمد امین، نجفی قاقلستانی سارا. ارزیابی فعالیت ضدمیکروبی و ویژگی های نانوالیاف ژلاتین حاوی اسانس اسطوخودوس. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1403; 21 (146) :82-92
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-70066-fa.html
1- دانشجوی سابق کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل
2- دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی-دانشگاه زابل ، Najafi413@yahoo.com
3- استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل،
چکیده: (732 مشاهده)
اسانس گیاه اسطوخودوس کاربردهای گستردهای در صنایع آرایشی، غذایی و دارویی دارد. در این پژوهش برای نخستین بار، ریزپوشانی اسانس اسطوخودوس توسط زیست بسپار ژلاتین به روش الکتروریسی انجام شد. در ابتدا ترکیبات شیمیایی اسانس اسطوخودوس به کمک گازکروماتوگرافی متصل به طیف سنج جرمی (GC-MS) شناسایی و سپس در غلظتهای صفر، 5/2، 0/5 و v/v 0/10% به محلول الکتروریسی اضافه گردید. نانوالیاف تهیه شده با استفاده از آزمونهای تصویربرداری الکترونی روبشی (SEM)، تعیین ضخامت (Image J)، پراش اشعه ایکس، خواص مکانیکی و راندمان بارگذاری اسانس مورد بررسی قرار گرفتند. همچنین خواص ضدباکتریایی نانوالیاف در برابر باکتریهایStaphylococcus aureus ، Bacillus cereus ، Escherichia coli و Salmonella typhimurium به روش انتشار دیسک بررسی گردیدند. مهمترین ترکیبات اسانس اسطوخودوس اجزاء لینالول (21/35 درصد) و لینالیل استات (47/26 درصد) بودند. تمامی نانوالیاف دارای شکل یکنواخت و پیوسته بودند. با افزایش غلظت اسانس در محلول الکتروریسی ضخامت (nm 3/705 - 5/431) و محتویات اسانس (6/14-7/4%) نانوالیاف افزایش یافت. اسانس اسطوخودوس تاثیری بر ایجاد ساختار کریستالی در نانوالیاف نداشت، اما باعث کاهش شدید مقادیر مدول یانگ و سختی گردید. نمونه نانوالیاف حاوی 10% اسانس اسطوخودوس بیشترین سختی، مدول یانگ و کششپذیری ثبت نمود. ارزیابی فعالیت ضدباکتریایی نشان داد نمونههای نانوالیاف حاوی اسانس دارای فعالیت ضدباکتریایی در برابر تمامی باکتریهای هدف بودند. بیشترین تاثیرگذاری توسط نانوالیاف ژلاتین + اسانس (10%) در برابرS.aureus و B. cereus بدست آمد. با توجه به نتایج پژوهش حاضر احتمالا بتوان نانوالیاف ژلاتین حاوی اسانس اسطوخودوس را جهت بستهبندی فعال مواد غذایی بکاربرد. بیان نتیجه قطعی مستلزم انجام آزمایشات بالینی و در محیط واقعی است.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
اسانس ها و عصاره ها دریافت: 1402/4/3 | پذیرش: 1402/7/27 | انتشار: 1403/1/1