1- دانشگاه محقق اردبیلی
2- دانشگاه محقق اردبیلی ، bahram1356@yahoo.com
چکیده: (545 مشاهده)
آنتوسیانین ها از ترکیبات فعال زیستی هستند که رنگدانه اصلی بسیاری از میوه ها و سبزیجات را شامل می شود. از آنجاکه آنتوسیانین ها پایداری حرارتی پایینی در طی فرآوری مواد غذایی دارند، لذا استفاده از این ترکیبات به عنوان رنگدانه های طبیعی در غذاها با چالش هایی همراه است. بنابراین، ریزپوشانی ترکیبات آنتوسیانینی با لیپوزوم ها دارای اهمیت است. ریزپوشانی ترکیبات زیست فعال با لیپوزوم ها، روشی موثر و کارآمد در افزایش پایداری ترکیبات پلی فنولی است. لیپوزوم ها وزیکول های لیپید های قطبی هستند که در حلال های قطبی نظیر آب، ساختارهای دولایه تشکیل می دهند. در این پژوهش، نانولیپوزوم ها در نسبت های 9-1، 8-2، 7-3 و 6-4 درصد وزنی-وزنی لیستین-کلسترول، با استفاده از روش تزریق حلال، تهیه شدند. سپس آزمون های تعیین اندازه و پتانسیل زتا برای تعیین ویژگی های ذرات تولید شده صورت گرفت. میانگین اندازه ذرات (میانگین قطر هیدرودینامیکی) و توزیع اندازه ذرات برای نسبت های مختلف لیستین-کلسترول، به ترتیب در محدوده 740-132 نانومتر و 0.47-0.41 قرار گرفتند. مقادیر پتانسیل زتا نیز در محدوده 26- تا 42- میلی ولت بدست آمد. پایداری نمونه لیپوزومی نسبت 9-1 لیستین-کلسترول، از طریق محاسبه ی مقدار آزادسازی آنتوسیانین محصور شده در طول 60 روز نگهداری در دمای محیط مورد بررسی قرار گرفت. نمونه های دارای نسبت 9-1 لیستین-کلسترول در فرمولاسیون نوشیدنی کامبوجا استفاده شدند. نوشیدنیهای تهیه شده از نظر ویژگیهای حسی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج بدست آمده در این پژوهش، نشان داد که نانولیپوزومها سیستم کارآمدی در درون پوشانی آنتوسیانینها هستند.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
ترکیبات زیست فعال دریافت: 1402/3/20 | پذیرش: 1402/11/2 | انتشار: 1403/3/1