Zohuri A, Tabatabai Yazdi F, Mortazavi S A, Shahidi F. Comparison of efficiency and extraction of color and natural compounds from red beet by maceration and ultrasonic extraction methods. FSCT 2016; 13 (52) :47-54
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-6928-fa.html
ظهوری آزاده، طباطبایی یزدی فریده، مرتضوی سید علی، شهیدی فخری. بررسی و مقایسه میزان بازدهی و استخراج ترکیبات رنگی و طبیعی چغندر قرمز با استفاده از روشهای عصارهگیری خیساندن و فراصوت. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1395; 13 (52) :47-54
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-6928-fa.html
1- دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
2- دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
3- استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده: (9571 مشاهده)
چکیده امروزه استفاده از ترکیبات طبیعی به جای ترکیبات سنتزی و به عنوان افزودنیهای غذایی، رنگ و دارو بسیار مورد توجه است. چغندر قرمز دارای بتاسیانین است که برای رنگ کردن بستنی، مربا و کنسرو میوهجات استفاده میشود. امروزه تقاضای رو به رشدی برای توسعه روشهای کارآمدتر و موثرتر برای استخراج ترکیبات فعال موجود در مواد گیاهی وجود دارد. هدف از این پژوهش استخراج عصاره از چغندر قرمز و مقایسه ویژگی های عصارهها بر مبنای راندمان استحصال عصاره، میزان استحصال رنگدانههای بتاسیانین و بتازانتین، میزان قند کل و ماده جامد محلول عصارهها بوده است. عصارهگیری به دو روش فراصوت و خیساندن با حلالهای آب و اتانول و آب-اتانول به نسبت1:1 انجام شد. نتایج نشان داد عصاره گیری به روش فراصوت با حلال آب- اتانول بیشترین (62%) و عصاره حاصل از روش خیساندن با حلال اتانول کمترین (8/4%) راندمان را داراست. در عصاره گیری به روش فراصوت با حلال آبی بیشترین میزان بتاسیانین به دست آمد و کمترین میزان مربوط یه عصاره حاصل از حلال اتانول به روش خیساندن بود. در میزان بتازانتین استخراج شده، روشهای فراصوت و خیساندن تفاوت معنیداری نداشته و تفاوت در نوع حلال میباشد، بهطوریکه حلالهای آب و آب-اتانول به ترتیب با جذبهای 389/1و 32/1 نسبت به حلال اتانول با میزان جذب 3/0 بتازانتین بیشتری استخراج نمودند. حلال آبی بیشترین میزان قند(48/1 مولار) و حلال اتانولی کمترین میزان قند(146/1مولار) را استخراج کردند. همچنین در عصارهگیری به روش فراصوت میزان قند بیشتری نسبت به روش خیساندن استخراج شد(به ترتیب 58/1و 99/0مولار). استفاده از روش فراصوت با توجه به راندمان استحصال بیشتر در مدت زمان کمتر، روش مناسبتری است. با این روش رنگدانه و قند بیشتری نسبت به روش خیساندن استخراج میشود. حلال آبی در میان حلالهای استفاده شده بتاسیانین، بتازانتین و قند بیشتری از چغندر قرمز استخراج نمود.
دریافت: 1394/2/9 | پذیرش: 1394/11/9 | انتشار: 1395/3/1