Maqsoudlou A, Sadeghi Mahoonak A, Mohebodini H. Effect of temperature and storage time on bioactivity and physicochemical stability of nanovesicles containing hydrolyzed bee pollen protein. FSCT 2023; 20 (142) :31-49
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-68787-fa.html
مقصودلو عاطفه، صادقی ماهونک علیرضا، محب الدینی حسین. اثر دما و زمان نگهداری بر فعالیت زیستی و پایداری فیزیکوشیمیایی نانووزیکولهای حاوی پروتئین هیدرولیز شدهی گرده زنبور عسل. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1402; 20 (142) :31-49
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-68787-fa.html
1- پژوهشگر پسادکترا، گروه علوم وصنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران و 2- استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، موسسه آموزش عالی گلستان، گرگان. ، atefe.maqsoudlou@gmail.com
2- استاد، گروه علوم وصنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران
3- دانشیار، گروه علوم دامی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
چکیده: (996 مشاهده)
در این مطالعه، اثر دما و زمان نگهداری بر فعالیت زیستی و پایداری فیزیکوشیمیایی نانووزیکولهای (لیپوزومها و نیوزومها) حاوی پروتئین هیدرولیز شدهی گرده زنبور عسل حاصل از آنزیم آلکالاز و پپسین ارزیابی شد. از کیتوزان 2/0 درصد برای پوششدهی نانولیپوزومها استفاده گردید. قدرت مهار رادیکالDPPH، قدرت احیا کنندگی یون آهن ، قدرت مهار ACE ، اندازه ذرات، شاخص بسپاشیدگی، پتانسیل زتا، بازدهی ریزپوشانی و میزان رهایش پروتئینهای هیدرولیز شده از نانووزیکولها در مدت 28 روز نگهداری در دمای یخچال و محیط بررسیشد. نتایج DLS نشان داد اندازه نانووزیکولها با بارگیری با پروتئین هیدرولیزشده و پوششدهی با کیتوزان افزایش معنیدار یافت (P<0.05). نانولیپوزومهای حاوی پوششکیتوزان بیشترینمقدار PDI را داشتند. پتانسیلزتای نانووزیکولها با پوششدهی با کیتوزان، به بیشترین مقدار رسید. نانولیپوزومهای حاوی پوششکیتوزان بیشترین بازدهی ریزپوشانی را داشتند. بعد از 28 روز اندازه نانووزیکولهای با پوشش و بدون پوشش، 2 تا 26 برابر افزایش یافتند. میزان بازدهیریزپوشانی نانونیوزومها و نانولیپوزومهای بدون پوشش به ترتیب کمترین و بیشترین کاهش را نشان دادند. مقادیر فاکتورهای اندازهگیری شده در طول نگهداری در دمای یخچال، به طور معنیداری کمتر از دمای محیط بود (P<0.05). با بارگذاری پروتئینهای هیدرولیزشده در نانووزیکولها و پوششدهیآنها با کیتوزان از کاهش فعالیت آنتیاکسیدانیشان در طول مدت 28 روز نگهداری جلوگیری شد. میزان فعالیت مهارACE در نانولیپوزومها بهطور معنیداری کمتر از نانونیوزومها بود (P<0.05). بعد از گذشت 28 روز در فعالیت مهار ACE هیدرولیزشدههای بارگذاری شده در نانولیپوزومهای بدون پوشش کیتوزان کاهش جزیی مشاهده گردید. این یافتهها برای طراحی و توسعه غذاهایکاربردی حاوی پروتئین هیدرولیز شده از اهمیت بالایی برخوردار است.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
پروتئین ها و پپتید ها دریافت: 1402/2/10 | پذیرش: 1402/5/21 | انتشار: 1402/7/10