دوره 20، شماره 139 - ( 1402 )                   جلد 20 شماره 139 صفحات 137-129 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Sadeghi H, Movassagh M H. Identification and determination the amount of phytosterols in distributed yogurts in Tehran by gas chromatography method. FSCT 2023; 20 (139) :129-137
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-67627-fa.html
صادقی حسام، موثق محمد حسین. شناسایی و تعیین میزان فیتواسترول‌ها در ماست‌های توزیعی در شهر تهران به روش کروماتوگرافی گازی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1402; 20 (139) :129-137

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-67627-fa.html


1- دانشکده دامپزشکی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران.
2- دانشیار بخش بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران. ، drmhmg@gmail.com
چکیده:   (868 مشاهده)
از مهمترین ترکیبات استرولی گیاهی، فیتواسترول­ها می­باشند. در فراورده‌های شیر برای مقادیر فیتواسترول‌ها حدمجاز در نظر گرفته شده است. این مطالعه با هدف شناسایی و تعیین میزان فیتواسترول‌ها در ماست‌های توزیعی در شهر تهران به روش کروماتوگرافی گازی بدون مشتق­سازی انجام شد. تعداد 60 نمونه ماست شامل 20 نمونه ماست پاستوریزه پرچرب، 20 نمونه ماست پاستوریزه خامه‌ای و 20 نمونه ماست سنتی پرچرب از دی ‌ماه تا اسفند ماه سال 1400 از مراکز عرضه فرآورده‌های لبنی در شهر تهران به صورت تصادفی جمع‌آوری شد. میزان کلسترول و چهار ترکیب فیتواسترولی شامل براسیکااسترول، کمپسترول، استیگمااسترول و بتاسیتوسترول به روش کروماتوگرافی گازی بدون مشتق­سازی تعیین گردید. نتایج نشان داد مجموع استرول‌ها در ماست پرچرب، ماست خامه‌ای و ماست سنتی به‌ترتیب 79/08±55/504، 87/21±51/816 و 22/41±8/332 میلی‌گرم در 100 میلی‌لیتر بود. بیشترین درصد کلسترول مربوط به ماست خامه‌ای به میزان  65/0±75/54 درصد و کمترین میزان متعلق به ماست سنتی با 65/0±57/46 درصد بود(05/0 > p ). همچنین بیشترین درصد فیتواسترول در ماست سنتی به میزان 58/0±40/53 درصد بود و اختلاف معنی‌داری با سایر انواع ماست داشت(05/0 > p ). نتایج نشان داد که در همه نمونه‌ها مجموع فیتواسترول‌ها، بیش از حد مجاز (3 درصد) استاندارد ملی بود. باتوجه به نتایج، در انواع ماست های توزیعی در شهر تهران از روغن های گیاهی استفاده می‌شود که برخلاف استاندارد ملی ایران می­باشد. از این رو بررسی دوره­ای و منظم ماست­های توزیعی از نظر میزان فیتواسترول­ها باید در طول سال توسط ارگان­های نظارتی انجام گیرد و از تضییع حق مصرف­کنندگان جلوگیری شود.
 
متن کامل [PDF 830 kb]   (530 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: شیمی مواد غذایی
دریافت: 1401/12/2 | پذیرش: 1402/3/13 | انتشار: 1402/6/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.