1- دانشکده دامپزشکی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران.
2- دانشیار بخش بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران. ، drmhmg@gmail.com
چکیده: (868 مشاهده)
از مهمترین ترکیبات استرولی گیاهی، فیتواسترولها میباشند. در فراوردههای شیر برای مقادیر فیتواسترولها حدمجاز در نظر گرفته شده است. این مطالعه با هدف شناسایی و تعیین میزان فیتواسترولها در ماستهای توزیعی در شهر تهران به روش کروماتوگرافی گازی بدون مشتقسازی انجام شد. تعداد 60 نمونه ماست شامل 20 نمونه ماست پاستوریزه پرچرب، 20 نمونه ماست پاستوریزه خامهای و 20 نمونه ماست سنتی پرچرب از دی ماه تا اسفند ماه سال 1400 از مراکز عرضه فرآوردههای لبنی در شهر تهران به صورت تصادفی جمعآوری شد. میزان کلسترول و چهار ترکیب فیتواسترولی شامل براسیکااسترول، کمپسترول، استیگمااسترول و بتاسیتوسترول به روش کروماتوگرافی گازی بدون مشتقسازی تعیین گردید. نتایج نشان داد مجموع استرولها در ماست پرچرب، ماست خامهای و ماست سنتی بهترتیب 79/08±55/504، 87/21±51/816 و 22/41±8/332 میلیگرم در 100 میلیلیتر بود. بیشترین درصد کلسترول مربوط به ماست خامهای به میزان 65/0±75/54 درصد و کمترین میزان متعلق به ماست سنتی با 65/0±57/46 درصد بود(05/0 > p ). همچنین بیشترین درصد فیتواسترول در ماست سنتی به میزان 58/0±40/53 درصد بود و اختلاف معنیداری با سایر انواع ماست داشت(05/0 > p ). نتایج نشان داد که در همه نمونهها مجموع فیتواسترولها، بیش از حد مجاز (3 درصد) استاندارد ملی بود. باتوجه به نتایج، در انواع ماست های توزیعی در شهر تهران از روغن های گیاهی استفاده میشود که برخلاف استاندارد ملی ایران میباشد. از این رو بررسی دورهای و منظم ماستهای توزیعی از نظر میزان فیتواسترولها باید در طول سال توسط ارگانهای نظارتی انجام گیرد و از تضییع حق مصرفکنندگان جلوگیری شود.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
شیمی مواد غذایی دریافت: 1401/12/2 | پذیرش: 1402/3/13 | انتشار: 1402/6/10