دیناروند ساسان، زارع بوانی محمدرضا. اثرات اسید سالیسیلیک و موسیلاژ ریحان بر برخی شاخصهای کیفی پس از برداشت بامیه (Abelmoschus esculentus L.). مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1402; 20 (141) :113-127
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-66941-fa.html
1- گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
2- گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران ، mzarebavani@asnrukh.ac.ir
چکیده: (669 مشاهده)
استفاده از پوششهای خوراکی برای نگهداری میوهها و سبزیها در زمان نگهداری توجه روزافزونی را به خود جلب کرده است. همچنین اسید سالیسیلیک بهعنوان ترکیب ضد اتیلنی و میکروبی برای افزایش عمر پس از برداشت برخی از محصولات مورداستفاده قرار گرفته است. در این مطالعه، اثرات غلظتهای مختلف اسید سالیسیلیک (0، 1، 2 و 4 میلیمولار) و موسیلاژ ریحان (0، 1/0، 2/0 و 3/0 درصد) بر کیفیت پس از برداشت بامیه در طی نگهداری در دمای 10 درجه سلسیوس مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که افزایش زمان انبارمانی موجب کاهش خصوصیات کیفی بامیه گردید. تیمارهای اسید سالیسیلیک و موسیلاژ ریحان بهطور معنیدار در حفظ خصوصیات کیفی بامیه مؤثر بودند. بیشترین میزان سفتی بافت میوه، مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتر، اسید آسکوربیک و جذابیت ظاهری و کمترین کاهش وزن در تیمارهای اسید سالیسیلیک 4 میلیمولار و موسیلاژ ریحان 3/0 درصد به دست آمد. بامیههای فاقد پوشش و بدون تیمار اسید سالیسیلیک در طی 16 روز نگهداری کاملاً کیفیت ظاهری خود را از دست دادند اما بامیههای تیمار شده با غلظتهای بالای اسید سالیسیلیک و موسیلاژ از کیفیت خوب و بازارپسندی لازم برخوردار بودند. درنتیجه، اسید سالیسیلیک و موسیلاژ ریحان میتوانند بهعنوان تیمارهای مؤثری برای حفظ جنبههای کیفی میوه بامیه برای مدت طولانیتر مورداستفاده قرار گیرند.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
فیزیولوژی پس از برداشت میوه و سبزیجات دریافت: 1401/11/1 | پذیرش: 1402/4/29 | انتشار: 1402/8/1