Kamelan M, Pedram Nia ا, Sharayei P, Elhamirad A H, Saeidi Asl M. Optimization of ultrasonic-assisted extraction of the effective compounds from hops (Humulus lupulus). FSCT 2023; 20 (141) :75-92
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-66741-fa.html
کاملان مهدی، پدرام نیا احمد، شرایعی پروین، الهامی امیر حسین، سعیدی اصل محمدرضا. بهینهسازی فرآیند استخراج ترکیبات موثره گیاه رازک (Humulus lupulus) با کمک فراصوت. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1402; 20 (141) :75-92
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-66741-fa.html
1- گروه علوم وصنایع غذایی،واحد سبزوار، دانشگاه آزاداسلامی، سبزوار، ایران
2- گروه علوم و صنایع غذایی، واحد سبزوار، دانشگاه آزاد اسلامی، سبزوار، ایران. ، ahmadpedram@yahoo.com
3- بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران
4- گروه علوم وصنایع غذایی، واحد سبزوار، دانشگاه آزاداسلامی، سبزوار، ایران
چکیده: (1091 مشاهده)
پژوهش حاضر با هدف استفاده بهینه از گیاه دارویی رازک به عنوان عامل طعم دهنده (طعم تلخ) نوشیدنی ماءالشعیر و استخراج بهینه ترکیبات زیست فعال آن انجام پذیرفت. به منظور بهینهسازی راندمان استخراج، میزان ترکیبات فنلی، میزان ترکیبات ایجاد کننده طعم تلخ (آلفا و بتا اسیدها) و فعالیت آنتیاکسیدانی (مهار رادیکالهای آزاد DPPH، قدرت احیاکنندگی آهن) با کمک فرآیند صوتدهی از طرح باکسبنکن استفاده شد. زمان صوتدهی (5، 15 و25 دقیقه)، دمای استخراج (25، 35 و 45 درجه سلسیوس) و شدتهای مختلف صوتدهی (20، 60 و 100 درصد) به عنوان متغیرهای استخراج ترکیبات زیست فعال در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که با افزایش زمان و شدت صوتدهی راندمان استخراج، میزان ترکیبات زیست فعال و قدرت آنتیاکسیدانی عصاره افزایش یافت؛ در حالیکه با افزایش دما میزان استخراج و فعالیت آنتیاکسیدانی عصارهها کاهش یافت. بر اساس مدلهای حاصل، در شرایط بهینه استخراج با کمک فرآیند فراصوت (زمان استخراج 73/12 دقیقه، دمای استخراج 25 درجه سلسیوس و شدت صوتدهی 100 درصد) راندمان استخراج (5/16درصد)، میزان ترکیبات فنلی (75/1191 میلیگرم بر 100 گرم)، میزان ترکیبات ایجاد کننده طعم تلخ (الفا و بتا اسیدها به ترتیب 01/1 و 09/3 میلیگرم بر لیتر) و فعالیت آنتیاکسیدانی (بر اساس گیرندگی رادیکال آزاد DPPH و قدرت احیاء کنندگی آهن به ترتیب 70/40 درصد و 87/409 میکرومول بر لیتر) بالاتری نسبت به روش استخراج مرسوم (ماسراسیون، شاهد) بدست آمد. استخراج در نقطه بهینه نتایج بدست آمده را تایید نمود.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
اسانس ها و عصاره ها دریافت: 1401/10/22 | پذیرش: 1401/12/1 | انتشار: 1402/8/1