دوره 20، شماره 136 - ( 1402 )                   جلد 20 شماره 136 صفحات 37-26 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Habibi P, tabatabaei yazdi F, Mortazavi S A, Farajollahi M M. Investigating the effect of free and nanoliposomal lactoferrin on polymicrobial biofilms derived from saliva in an Active Attachment biofilm model. FSCT 2023; 20 (136) :26-37
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-66004-fa.html
حبیبی پریسا، طباطبایی یزدی فریده، مرتضوی سید علی، فرج الهی محمد مراد. بررسی اثر لاکتوفرین آزاد و نانولیپوزومی بر بیوفیلم پلی میکروبی مشتق شده از بزاق در مدل Active Attachment biofilm. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1402; 20 (136) :26-37

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-66004-fa.html


1- دانشجو دکتری صنایع غذایی دانشگاه فردوسی
2- استاد دانشگاه فردوسی ، tabatabai@um.ac.ir
3- استاد دانشگاه فردوسی
4- استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران
چکیده:   (636 مشاهده)
پوسیدگی دندان از مشکلات رایج در دنیا می‌باشد که ناشی از رشد بیوفیلم پوسیدگی‌زا وتولید اسید توسط آنان است. برای حل این مشکل راهکارهای متعددی به کار گرفته شده‌است. اما به دلیل افزایش مقاومت آنتی‌بیوتیکی میکروارگانیسم‌ها و نیاز روز افزون به مواد ضد میکروبی تلاش برای استفاده  از مواد مواد ضدمیکروبی طبیعی ادامه دارد. لاکتوفرین یک پروتئین در شیر و بزاق است که خواص ضد میکروبی و ضد بیوفیلمی نشان داده‌است. در این تحقیق ابتدا برای افزایش ویژگی‌ها ضد میکروبی، لاکتوفرین به وسیله نانولیپوزوم ریزپوشانی ‌شد. سپس جهت سنجش  تأثیر آن بر  تعداد باکتری در بیوفیلم پلی میکروبی و تولید اسید، هریک از مواد آزاد یا نانولیپوزومی در4 غلظت (0, 1.5, 3, 6 میلی گرم بر میلی لیتر) در مدل Active Attachment biofilm  به همراه بزاق و محیط کشت گرمخانه گذاری شد. نتایج نشان داد که نانوریزپوشانی لاکتوفرین به دلیل رهایش آهسته لاکتوفرین از لیپوزوم‌ها  توانایی مهار بیوفیلم و تولید اسید توسط این باکتری را افزایش داد. تبا افزایش غلظت لاکتوفرین آزاد و نانولیپوزومی تا غلظت 3 میلی گرم بر میلی لیتر  کاهش قابل توجهی در تعداد باکتری ها در بیوفیلم نسبت به نمونه شاهد مشاهده شد  (01/0< P).  اما افزایش بیشتر غلظت لاکتوفرین آزاد موجب افزایش مجدد تعداد باکتری ها در بیوفیلم شد. این درحالیست که لاکتوفرین نانولیپوزومی در غلظت 6 میلی گرم بر میلی لیتر همچنان باعث کاهش باکتری در بیوفیلم شد که این کاهش نسبت به غلظت 3میلی گرم بر میلی لیتر معنی دار نبود (01/0> P). از نتایج بدست آمده می‌توان نتیجه گرفت که از لاکتوفرین نانولیپوزومی می توان جهت  طراحی محصولات مرتبط با سلامت دهان و دندان استفاده کرد.
 
متن کامل [PDF 812 kb]   (312 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: فناوری نانو در صنایع غذایی(نانو فرآوری،نانوکپسولاسیون،نانوامولسیون و...)
دریافت: 1401/9/20 | پذیرش: 1401/10/25 | انتشار: 1402/3/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.