Ghasemi A H, nazarnezhad N, Rezanezhad S, Sharifi S H. Investigating the Possibility of Producing Antibacterial Paper for Food Packaging with Rosemary (Rosmarinus Officinalis L.) Extract. FSCT 2023; 19 (133) :103-113
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-65602-fa.html
قاسمی امیر حسین، نظرنژاد نورالدین، رضانژاد شقایق، شریفی سید حسن. بررسی امکان تولید کاغذ ضدباکتری جهت بستهبندی مواد غذایی با عصاره گیاه رزماری (Rosmarinus Officinalis L.). مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (133) :103-113
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-65602-fa.html
1- دانشجوی دکتری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
2- عضو هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری ، nazarnezhad91@gmail.com
3- فارغ التحصیل دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
4- هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
چکیده: (1281 مشاهده)
تغییر الگوی مصرف غذا و استفاده گسترده از غذاهای بیرونی و فست فودها، از طرفی جهانی شدن تجارت غذا و حمل غذا در مسافتهای طولانی، چالشهای بزرگی را متوجه ایمنی و کیفیت غذا کرده است. یکی از مهمترین موارد استفاده از کاغذ در صنایع بسته بندی مواد غذایی میباشد طوریکه بتواند مواد بستهبندی شده را از مرحله تولید تا رسیدن به دست مشتری سالم نگه دارد. عصاره گیاهان دارویی، قابلیت ایجاد خاصیت ضد باکتریایی دارند. در این پژوهش از عصاره گیاه رزماری جهت ایجاد خاصیت ضد باکتریایی استفاده شد. استخراج عصاره گیاهی با دو روش سوکسوله و التراسونیک انجام گردید. در روش سوکسوله، از پودر خشک رزماری در دو زمان 4 و 6 ساعت و در روش التراسونیک از دو دامنه آمپلیتوت 40 و 60 برای عصارهگیری استفاده شد. سپس کاغذها با عصاره تهیه شده در دو مقدار 15 و 20 درصد بر اساس وزن خشک کاغذ تیمار شدند. در نهایت بررسی ویژگی ضد باکتریایی در کاغذ مورد آزمون با دو باکتری اشرشیاکلای و استافیلوکوکوس اورئوس انجام شد. در کاغذهای تیمار شده با عصاره رزماری استخراج شده به روش سوکسوله، هاله عدم رشد باکتری برای هر دو باکتری تشکیل شد. بیشترین قطر هاله عدم رشد برای باکتریهای اشریشیاکلای و استافیلوکوکوس ارئوس، در زمان استخراج 6 ساعت و مقدار مصرف 20 درصد بر اساس وزن خشک کاغذ بترتیب به اندازه 22 و 20 میلیمتر مشاهده شد. در نمونههای کاغذ تیمار شده با عصاره استخراج شده به روش التراسونیک، بیشترین قطر هاله عدم رشد برای باکتری اشریشیاکلای در آمپلیتوت 40 و زمان 9 دقیقه و به اندازه 20 میلیمتر بود. همچنین بیشترین قطر هاله عدم رشد برای باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در آمپلیتوت 40 و زمان 9 دقیقه و به اندازه 20 میلیمتر بوده است. کروماتوگرافی گازی وجود مواد ضدباکتری بورنئول، کامفر و بورنیل استات در عصاره رزماری را تأیید کردند.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
بسته بندی و انواع پوشش های در صنایع غذایی دریافت: 1401/9/2 | پذیرش: 1401/10/29 | انتشار: 1401/12/10