قمری مهدیه، طباطبایی یزدی فریده، عالم زاده ایران، وثوقی منوچهر، وریدی مهدی، صفری هانیه. بهینه سازی پارامترهای فیزیکی در میزان تولید آنزیم لیپاز توسط آسپرژیلوس نایجر PTCC5010 در محیط حاوی شیره خرما و بررسی خصوصیات آن. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1395; 13 (57) :159-167
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-6546-fa.html
1- دانشجوی دکترای صنایع غذایی، دانشگاه فردوسی مشهد
2- دانشیار دانشکده کشاورزی، گروه صنایع غذایی، دانشگاه فردوسی مشهد
3- استاد دانشکده مهندسی شیمی و نفت، دانشگاه صنعتی شریف
4- فارغ التحصیل کارشناسی مهندسی شیمی، دانشکده مهندسی شیمی و نفت، دانشگاه صنعتی شریف
چکیده: (4085 مشاهده)
لیپازهای میکروبی یکی از پرکاربردترین آنزیم ها در صنایع گوناگون می باشند و لیپاز حاصل از کپک آسپرژیلوس نایجر به دلیل غیر سمی بودن محصولات آن در صنایع غذایی و دارویی از اهمیت زیادی برخوردار است. تولید آنزیم تحت تاثیر شرایط مختلف محیطی متغییر است، لذا در این تحقیق دو پارامتر میزان pH و سرعت همزدن در تولید لیپاز توسط آسپرژیلوس نایجر به روش پاسخ عکس العمل سطح (RSM) مورد بررسی قرار گرفت. pH معادل 5/7 و سرعت همزدن rpm190 بهترین نتیجه را در تولید لیپاز به صورت کشت غوطهوری در محیط حاوی شیره خرما، نشان دادند. سپس میزان فعالیت و پایداری آنزیم در مقادیر مختلف pH و دما مورد بررسی قرار گرفت و بیشترین فعالیت آنزیم در pH برابر 7 مشاهده شد در حالیکه آنزیم در شرایط اسیدی پایدار می باشد. فعالیت لیپاز در دمای 30 درجه سانتیگراد بهینه بود و پایداری آن در دماهای بالا کاهش می یابد.
دریافت: 1394/1/17 | پذیرش: 1394/10/17 | انتشار: 1395/9/1