1- گروه علوم و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران ، asharifi81@gmail.com
چکیده: (1330 مشاهده)
استفاده از نانوتکنولوژی در صنایع غذایی امکاناتی مانند درونپوشانی و انتقال هدفمند ترکیبات و اسانسهای گیاهی بدون تأثیرات حسی نامطلوب را فراهم میسازد. در این تحقیق اسانس گیاه صندل سفید (Santalum album linn.) برای تهیه نانو امولسیون استفاده شد. خصوصیات نانوامولسیون ارزیابی و بهینهیابی شد. برای انجام تحقیق از نرمافزار آماری Design-Expert 12 و روش آماری سطح پاسخ و طرح مرکب مرکزی با متغیرهای آماری، فرکانس فراصوت (۳۱-25 کیلوهرتز)، مدت زمان فراصوت (10-20 ثانیه) و میزان اسانس صندل (1-10 درصد) استفاده شد. پس از استخراج و شناسایی ترکیبات مؤثره اسانس آزمونهای درصد فعالیت آنتیاکسیدانی، ویسکوزیته، شاخصهای رنگی و اندازه ذرات نانو امولسیون انجام شد و پس از بهینهیابی آزمون پایداری بر روی نمونه بهینه انجام گرفت. نتایج بهینهیابی نشان داد با شرایط اسانس صندل به میزان ۵/۵ درصد، فرکانس فراصوت به میزان 2۸ کیلوهرتز، مدت زمان فراصوت به میزان 1۵ ثانیه، نانوامولسیونی با خصوصیات بهینه میتوان تولید نمود. پس از تکرار آزمایشها برای نقطه بهدستآمده پاسخهای ذیل به دست آمد، میزان اندازه ذرات 230 نانومتر، ویسکوزیته معادل 10/3 میلیپاسکال ثانیه، شاخص روشنایی معادل 78، شاخص سفیدی 58 و فعالیت آنتیاکسیدانی معادل 70 درصد بود. انتظار می رود این نانوامولسیونها پتانسیل کاربرد در در صنایع آرایشی، دارویی و غذایی را دارا باشند.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
استخراج ترکیبات موثره دریافت: 1401/8/23 | پذیرش: 1401/12/7 | انتشار: 1401/12/10