دوره 21، شماره 152 - ( 1403 )                   جلد 21 شماره 152 صفحات 16-1 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Nassiri S M, Nematollahi M A, Jafari A, Salamrudi P. Estimation of nitrate content in tomato using image features. FSCT 2024; 21 (152) :1-16
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-65273-fa.html
نصیری سید مهدی، نعمت اللهی محمد امین، جعفری عبدالعباس، سلمرودی پیمان. تخمین محتوای نیترات گوجه‌فرنگی با استفاده از ویژگی‌های تصویر. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1403; 21 (152) :1-16

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-65273-fa.html


1- دانشگاه شیرازبخش مهندسی بیوسیستم ، nasiri@shirazu.ac.ir
2- دانشگاه شیرازبخش مهندسی بیوسیستم
چکیده:   (614 مشاهده)
کاربرد ناصحیح کودهای شیمیایی در تولید محصولات کشاورزی بروز بیماری برای مصرف‌کنندگان را ممکن می‌سازد. در این مطالعه تخمین مقدار نیترات تجمع ‌یافته در میوه گوجه‌فرنگی به کمک پردازش تصویر بررسی شد. این پژوهش در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار نیتروژن در سطوح 1200،800،400 و 1600 کیلوگرم بر هکتار انجام شد. از هر تیمار 50 نمونه به طور تصادفی برای تهیه تصاویر و ایجاد مدل تخمین انتخاب شد. نمونه‌ها با ضخامت یکسان برش زده شدند، عکس‌برداری صورت گرفت و سپس نیترات نمونه‌ها به روش آزمایشگاهی اندازه‌گیری شد. مولفه­ های رنگی R،  G و B مرتبط با سطح و محتوای داخلی نمونه‌ها و همچنین ویژگی‌های غیر­رنگی از جمله مساحت پیکسل­های سفید ورقه‌ها ، مساحت کل ورقه‌ها و نسبت مساحت پیکسل­های سفید به مساحت کل استخراج شدند. نتایج نشان داد متناسب با سطوح نیتروژن اعمال شده، مقدار نیترات نمونه­ها به ترتیب 6/1، 7/2، 8/2 و 3/3 درصد اندازه­گیری شد که این افزایش معنادار بود (P<0.05). افزون بر آن، مشخص شد محتوای رنگی ورقه‌ها، مساحت پیکسل­های سفید ورقه‌ها و نسبت مساحت پیکسل­های سفید به مساحت کل همبستگی بالایی با محتوای نیترات نمونه‌ها داشت. برای پیش‌بینی میزان نیترات، مدل رگرسیون چندگانه و شبکه عصبی چند لایه پرسپترون بکاربرده شد. روش بهترین زیر مجموعه رگرسیون برای انتخاب مناسب­ترین مدل رگرسیون بکاربرده شد. برای انتخاب بهترین مدل شبکه عصبی، معماری‌ها و توابع انتقال مختلف به کار برده شد و بر اساس نتایج شبکه‌ با ساختار 1-15-3 با کمترین مقدار ریشه میانگین مربعات خطا به عنوان بهترین مدل انتخاب شد. برای واسنجی بهترین مدل‌ رگرسیون و شبکه عصبی از 60 نمونه جدید استفاده شد. ساختار معرفی شده توانست با درصد میانگین خطای نسبی 5/3 درصد در مقایسه با مدل رگرسیون با مقدار 2/5 درصد مقدار محتوای نیترات را تخمین بزند.
 
متن کامل [PDF 652 kb]   (508 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: سم شناسی در صنایع غذایی
دریافت: 1401/8/16 | پذیرش: 1403/2/2 | انتشار: 1403/7/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.