دوره 19، شماره 131 - ( 1401 )                   جلد 19 شماره 131 صفحات 159-143 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Yeganeh S, Reyhani Poul S. Use of nanocapsules carrying astaxanthin from Haematococcus microalgae coated by maltodextrin-sodium caseinate as a substitute for sodium nitrite in formulation of common sausage and evaluating microbial and texture properties of the product. FSCT 2022; 19 (131) :143-159
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-64117-fa.html
یگانه سکینه، ریحانی پول سهیل. استفاده از نانوکپسول های حامل آستاگزانتین میکروجلبک هماتوکوکوس با پوشش مالتودکسترین-کازئینات سدیم به عنوان جایگزین نیتریت سدیم در فرمولاسیون سوسیس معمولی و ارزیابی خصوصیات میکروبی و بافتی محصول. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (131) :143-159

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-64117-fa.html


1- استاد، گروه شیلات، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران ، skyeganeh@gmail.com
2- دانش آموخته دکتری تخصصی، گروه فراوری محصولات شیلاتی، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
چکیده:   (1211 مشاهده)
در تحقیق حاضر پس از استخراج آستاگزانتین از میکروجلبک هماتوکوکوس (Haematococcus pluvialis) و نانو ریزپوشانی آن با پوشش ترکیبی مالتودکسترین-کازئینات سدیم، نانوکپسول­های حامل با نسبت­های مختلف، جایگزین نیتریت سدیم (حد مجاز mg/kg120) در فرمولاسیون سوسیس معمولی شدند. سپس خصوصیات میکروبی (شمارش باکتری­های مزوفیل، سرماگرا، انتروباکتریاسه، لاکتیک­اسید و سودوموناس) و بافتی سوسیس­های فرموله­شده طی دوره نگهداری (28 روز در دمای یخچال) مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان داد تیمارهایی که با نسبت­های 1 (mg/kg30) به 3 (mg/kg90) و 1 (mg/kg60) به 1 (mg/kg60) نانوکپسول به نیتریت سدیم فرموله شده بودند (C و D)، در مقایسه با تیمار داری 120 میلی­گرم بر کیلوگرم نیتریت سدیم (A)، کارائی یکسانی از نظر توانایی مهار رشد و تکثیر گروه­های باکتریایی دارند (05/0<p) و در کل دوره نگهداری، حداقل شمارش باکتری­ها مربوط به این تیمارها است (05/0>p). تیمار حاوی 90 میلی­گرم بر کیلوگرم نانوکپسول­ و 30 میلی­گرم بر کیلوگرم نیتریت سدیم (E) در مهار برخی از گروه­های باکتریایی تا اواسط دوره نگهداری قابلیتی در حد تیمارهای A، C و D داشت (05/0<p). همچنین سطح شمارش در تیمار صرفا حاوی نانوکپسول­ (mg/kg120، B)، به صورت قابل ملاحظه­ای کمتر از شاهد بود (05/0>p). نتایج بخش سنجش خصوصیات بافتی تیمارها نشان داد که اثر نانوکپسول­های حامل آستاگزانتین بر افزایش ظرفیت نگهداری آب سوسیس­ها و همچنین کاهش افت پخت، سختی، صمغیت، قابلیت جویدن و برش بافت بیشتر از نیتریت­ سدیم است (05/0>p). شاخص­های قابلیت ارتجاعی، پیوستگی میان­بافتی و تخلخل سوسیس­های فرموله­شده با نسبت­های مختلف نانوکپسول و نیتریت سدیم فاقد اختلاف معنی­دار (05/0<p) و مطلوب­تر از شاهد بودند (05/0>p). در ادامه مشخص شد که شاخص­های بافتی تیمارهای فرموله­شده طی دوره نگهداری (بر خلاف شاهد) تغییر معنی­داری نداشتند (05/0<p). بنابر یافته­ها، نانوکپسول­های حامل آستاگزانتین پتانسیل بالقوه­ای برای جایگزینی نیتریت سدیم در فرمولاسیون سوسیس به منظور بهبود خصوصیات میکروبی و بافتی دارند.
 
متن کامل [PDF 590 kb]   (690 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: رنگ ها، نگهدارنده ها و افزودنی ها
دریافت: 1401/6/19 | پذیرش: 1401/9/12 | انتشار: 1401/10/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.