Hosseini C, Asghari M R, Khezri M. Inhibitory effect of Origanum vulgare L. essential oil and Bacillus subtilis antagonist on blue mold (Penicillium expensum) and post-harvest quality parameters of sweet cherry (Prunus avium L.). FSCT 2023; 19 (133) :43-57
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-63185-fa.html
حسینی چنور، اصغری محمدرضا، خضری مریم. تأثیر مهارکنندگی اسانس مرزنجوش (Origanum vulgare L.) و باکتری آنتاگونیست Basillus subtilis روی کپک آبی (Penicillium expensum) و پارامترهای کیفی پس از برداشت گیلاس. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (133) :43-57
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-63185-fa.html
1- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران ، chnoor.hosseini123@gmail.com
2- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
3- مؤسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
چکیده: (912 مشاهده)
پوسیدگی ناشی از قارچ بیماریزای پنیسیلیوم از مهمترین عوامل کاهش عمر پس از برداشت محصولات میوهای در سراسر دنیا میباشد. در تحقیق حاضر، اثر اسانس گیاه دارویی مرزنجوش (Origanum vulgare L.) و باکتری باسیلوس در کنترل پوسیدگی ناشی از کپک آبی میوه گیلاس (Prunus avium L.) در آزمایشگاه باغبانی دانشگاه ارومیه بررسی شد. اسانس مرزنجوش در مرحله گلدهی با دستگاه کلونجر و به روش تقطیر با آب استخراج شد. ابتدا میوههای گیلاس با سوسپانسیون قارچ به غلظت 105 هاگ در میلیلیتر آلوده شدند. سپس تیمارهای آزمایشی شامل سوسپانسیون با غلظت 108 سویه منتخب باکتری آنتاگونیست و اسانس مرزنجوش در 5 سطح غلظت (0، 250، 500، 750 و 1000 میکرولیتر در لیتر) اعمال گردیدند. میوههای تیمار شده در سردخانه با دمای صفر درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 95-90 درصد به مدت 30 روز نگهداری و در نهایت صفات مختلف کیفی شامل اسیدیته قابل تیتراسیون، pH، مواد جامد محلول، سفتی بافت، میزان کاهش وزن، فعالیت آنتیاکسیدانی با روش جاروبکنندگی رادیکال DPPH و پوسیدگی قارچ طی سه زمان (0، 15 و 30 روز) و در سه تکرار مورد اندازهگیری قرار گرفتند. تیمار اسانس مرزنجوش در غلظت 750 میکرولیتر در لیتر و باکتری باسیلوس مؤثرترین تیمار در حفظ اسیدیته قابل تیتراسیون، کاهش pH و مواد جامد محلول در روز 15ام بود. همچنین فعالیت آنتیاکسیدانی با افزایش غلظت اسانس تقویت گردید. کمترین میزان کاهش وزن میوه مربوط به غلظت 500 میکرولیتر در لیتر اسانس طی روز15ام مشاهده شد. طبق یافتههای ما، ترکیبات اسانس مرزنجوش بهویژه کارواکرول و نیز باکتری باسیلوس بهعنوان مواد طبیعی و تضمینکننده سلامت انسان میتوانند جایگزین ترکیبات شیمیایی در کنترل قارچهای بیمارگر محصولات میوهای پیشنهاد گردند.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
فیزیولوژی پس از برداشت میوه و سبزیجات دریافت: 1401/5/6 | پذیرش: 1401/11/13 | انتشار: 1401/12/10