دوره 19، شماره 133 - ( 1401 )                   جلد 19 شماره 133 صفحات 57-43 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hosseini C, Asghari M R, Khezri M. Inhibitory effect of Origanum vulgare L. essential oil and Bacillus subtilis antagonist on blue mold (Penicillium expensum) and post-harvest quality parameters of sweet cherry (Prunus avium L.). FSCT 2023; 19 (133) :43-57
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-63185-fa.html
حسینی چنور، اصغری محمدرضا، خضری مریم. تأثیر مهارکنندگی اسانس مرزنجوش (Origanum vulgare L.) و باکتری آنتاگونیست Basillus subtilis روی کپک آبی (Penicillium expensum) و پارامترهای کیفی پس از برداشت گیلاس. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (133) :43-57

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-63185-fa.html


1- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران ، chnoor.hosseini123@gmail.com
2- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
3- مؤسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
چکیده:   (912 مشاهده)
پوسیدگی ناشی از قارچ بیماری­زای پنی­سیلیوم از مهم­ترین عوامل کاهش عمر پس از برداشت محصولات میوه­ای در سراسر دنیا می­باشد. در تحقیق حاضر، اثر اسانس گیاه دارویی مرزنجوش (Origanum vulgare L.) و باکتری باسیلوس در کنترل پوسیدگی ناشی از کپک آبی میوه گیلاس (Prunus avium L.) در آزمایشگاه باغبانی دانشگاه ارومیه بررسی شد. اسانس مرزنجوش در مرحله گل­دهی با دستگاه کلونجر و به روش تقطیر با آب استخراج شد. ابتدا میوه­های گیلاس با سوسپانسیون قارچ به غلظت 105 هاگ در میلی­لیتر آلوده شدند. سپس تیمارهای آزمایشی شامل سوسپانسیون با غلظت 108 سویه منتخب باکتری آنتاگونیست و اسانس مرزنجوش در 5 سطح غلظت (0، 250، 500، 750 و 1000 میکرولیتر در لیتر) اعمال گردیدند. میوه­های تیمار شده در سردخانه با دمای صفر درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 95-90 درصد به مدت 30 روز نگهداری و در نهایت صفات مختلف کیفی شامل اسیدیته قابل تیتراسیون، pH، مواد جامد محلول، سفتی بافت، میزان کاهش وزن، فعالیت آنتی­اکسیدانی با روش جاروب­کنندگی رادیکال DPPH و پوسیدگی قارچ طی سه زمان (0، 15 و 30 روز) و در سه تکرار مورد اندازه­گیری قرار گرفتند. تیمار اسانس مرزنجوش در غلظت 750 میکرولیتر در لیتر و باکتری باسیلوس مؤثرترین تیمار در حفظ اسیدیته قابل تیتراسیون، کاهش pH و مواد جامد محلول در روز 15ام بود. همچنین فعالیت آنتی­اکسیدانی با افزایش غلظت اسانس تقویت گردید. کمترین میزان کاهش وزن میوه مربوط به غلظت 500 میکرولیتر در لیتر اسانس طی روز15ام مشاهده شد. طبق یافته­های ما، ترکیبات اسانس مرزنجوش به­ویژه کارواکرول و نیز باکتری باسیلوس به­عنوان مواد طبیعی و تضمین­کننده سلامت انسان می­توانند جایگزین ترکیبات شیمیایی در کنترل قارچ­های بیمارگر محصولات میوه­ای پیشنهاد گردند.
متن کامل [PDF 625 kb]   (744 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: فیزیولوژی پس از برداشت میوه و سبزیجات
دریافت: 1401/5/6 | پذیرش: 1401/11/13 | انتشار: 1401/12/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.