BANAIE E, Mojaverian M, Hosseini yekani S A, Mirzaei A. Assessing the calories received by different household income groups under the influence of the nominal income compensation policy resulting from the price shock of selected foodstuffs. FSCT 2022; 19 (128) :11-22
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-63170-fa.html
بنایی الهه، مجاوریان سید مجتبی، حسینی یکانی سید علی، میرزایی عباس. ارزیابی کالری دریافتی گروههای درآمدی مختلف خانوار تحت تأثیر سیاست جبران درآمد اسمی ناشی از شوک قیمت مواد غذایی منتخب. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (128) :11-22
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-63170-fa.html
1- دانشجوی دکتری اقتصاد کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
2- دانشیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران ، mmojaverian@yahoo.com
3- دانشیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
4- استادیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
چکیده: (1431 مشاهده)
امنیت غذایی و تبعات جانبی آن موضوعی است که بطور مستقیم یا غیرمستقیم تمامی کشورهای جهان بویژه کشورهای در حال توسعه مانند ایران را با چالشهای جدی مواجه ساخته است. با توجه به اهمیت تغذیه و مصرف مواد غذایی در برنامهریزی بودجه خانوار و تاثیر مستقیم قیمتها در آن، این مقاله درصدد بررسی اثرات شوکهای قیمتی همراه با سیاست جبران درآمد اسمی بر امنیت غذایی خانوارها است. برای دستیابی به این هدف، چهار گروه مواد غذایی فرآوردههای غلات (نان، برنج و ماکارونی)، فرآوردههای دام (گوشت قرمز، گوشت سفید، لبنیات و تخم مرغ)، محصولات کشاورزی (سیب زمینی، سبزیجات، میوهجات و حبوبات) و محصولات فرآوری (روغن و شکر) به دلیل سهم بالا در سبد غذایی خانوارها در نظر گرفته شد. با استفاده از مدل تعادل چند بازاری، اثرات شوکهای قیمتی این گروه از محصولات همراه با سیاست جبران درآمد اسمی بر میزان کالری دریافتی خانوارها به تفکیک گروههای درآمدی شهری، روستایی ارزیابی شد. نتایج نشان داد که افزایش درآمد، الگوی مصرف خانوارهای فقیر را به سمت مصرف بیشتر فرآوردههای دامی با فرض ثبات قیمت این محصولات و الگوی مصرف خانوارهای متوسط را به سمت مصرف بیشتر محصولات کشاورزی علی رغم افزایش قیمت این محصولات، سوق خواهد داد. در این راستا، نتایج نشان داد که حساسیت خانوارهای فقیر جامعه به ویژه خانوارهای فقیر روستایی به تغییرات درآمدی بسیار زیاد است و افزایش یا کاهش درآمد این گروه خانوارها میتواند نقش تعیین کنندهای در بهبود یا تضعیف امنیت غذایی آنها داشته باشد. لذا پیشنهاد میشود که دولتمردان در شرایط بروز تورم در محصولات و مواد غذایی، از طریق اعطای یارانه و تخصیص بودجه لازم به خانوارهای فقیر بهویژه فقرای روستایی، نقشی مهم در جهت حمایت از این خانوارها ایفا نمایند. بطورکلی با توجه به تأثیرپذیری متفاوت خانوارها با سطوح مختلف درآمدی، لازم است، سیاستهای حمایتی لازم، بر اساس سطوح درآمدی خانوار اتخاذ شود. بر این اساس پیشنهاد میشود سیاستهای حمایتی که ترکیبی از سیاستهای قیمتی و درآمدی جهت مدیریت تقاضای خانوارها مورد استفاده قرار گیرد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
مهندسی صنایع غذایی دریافت: 1401/5/5 | پذیرش: 1401/6/19 | انتشار: 1401/7/10