دوره 19، شماره 133 - ( 1401 )                   جلد 19 شماره 133 صفحات 236-225 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hasannia F, Tajaddodi Talab K, Shahidi S, Ghorbani Hasan Saraei A. Reverse airflow drying of steamed paddy and its effect on the rice quality and energy consumption. FSCT 2023; 19 (133) :225-236
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-62766-fa.html
حسن‌نیا فرزانه، تجددی طلب کبری، شهیدی سید احمد، قربانی حسن‌سرایی آزاده. خشک‌کردن جریان معکوس شلتوک بخاردهی شده و اثر آن بر کیفیت برنج و انرژی مصرفی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (133) :225-236

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-62766-fa.html


1- دانشجوی دکتری، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد آیت ا... آملی، دانشگاه آزاد اسلامی
2- استادیار مهندسی صنایع غذایی، موسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ، dr2eng@yahoo.com
3- دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، واحد آیت ا... آملی، دانشگاه آزاد اسلامی
چکیده:   (1169 مشاهده)
خشک‌شدن غیر یکنواخت و کاهش برنج سالم تولیدی به دلیل عدم جابجایی شلتوک در خشک‌کن‌های بستر ثابت متداول یکی از مشکلات اساسی در کارخانجات برنجکوبی است. به منظور بررسی و ارائه روش خشک‌کردن مناسب با رویکرد ایجاد یکنواختی در عملیات خشک‌کردن، کاهش ضایعات، صرفه‌جویی مصرف انرژی مصرفی در خشک‌کن‌های بستر ثابت متداول از آزمایش دو فاکتوره در قالب طرح کاملا تصادفی استفاده شد. فاکتورها شامل رطوبت اولیه شلتوک در دو سطح (16 و 18 درصد) و روش خشک‌کردن در 4 سطح (جریان هوای یک طرفه، جریان هوای معکوس به مدت 1ساعت، 2 ساعت و 3 ساعت، سپس برگشت هوا و ادامه عملیات خشک‌کردن همانند جریان یک‌طرفه) بودند. دما و سرعت جریان هوای خشک‌کن برای کلیه تیمارها یکسان در نظر گرفته‌شد. در هر دو تیمار رطوبتی، خشک‌کردن به روش جریان معکوس به مدت سه ساعت، بیشترین مقدار برنج سالم (86/75-7/75 درصد) و کمترین مقدار انرژی مصرفی (49-41 مگاژول بر کیلوگرم آب) را بخود اختصاص دهد. بیشترین انرژی مصرفی با مقادیر 79 و 67 مگاژول بر کیلوگرم آب به ترتیب متعلق به شلتوک با رطوبت اولیه بالا و پائین بود. در روش خشک‌کردن جریان یک طرفه، شلتوک‌های خشک شده در لایه 10 سانتی‌متری از کف خشک‌کن، کمترین مقدار برنج سالم (65/63 درصد) را داشتند. در هر دو تیمار رطوبتی، نتایج مخلوط لایه‌ها نشان داد خشک‌کردن جریان معکوس یک‌ ساعته با مقادیر 68/68-28/68 درصد دارای کمترین مقدار برنج سالم بودند. هم چنین روش خشک‌کردن اثر قابل ملاحظه‌ای (P >0.05) بر کیفیت پخت نداشت.
 
متن کامل [PDF 349 kb]   (516 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: تکنولوژی غلات و فرآورده ها
دریافت: 1401/4/17 | پذیرش: 1401/5/19 | انتشار: 1401/12/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.