گوهری اردبیلی اشرف، گودینی نوید، صالحی فخرالدین. انتخاب و ارزیابی مدلهای خشککردن لایهنازک برای توصیف سینتیک خشک شدن برشهای سیر در خشککن فروسرخ. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (132) :377-385
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-62743-fa.html
1- استادیار، گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی بهار، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران ، aagohari@yahoo.com
2- دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی بهار، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
3- دانشیار، گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی بهار، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
چکیده: (748 مشاهده)
بهمنظور بهبود بهرهوری انرژی و افزایش کیفیت محصول خشکشده، یک خشککن فروسرخ ساخته شد که میتوان از آن برای خشککردن میوهها و سبزیها استفاده کرد. در این پژوهش مدلسازی سینتیک خشک شدن سیر در یک خشککن فروسرخ بررسی شد. تأثیر فاصله نمونهها از لامپ پرتودهی در سه سطح 5، 5/7 و 10 سانتیمتر و اثر ضخامت برشهای سیر در سه سطح 3، 6 و 9 میلیمتر بر سرعت انتقال جرم و ضریب نفوذ مؤثر رطوبت در طی فرآیند خشک شدن سیر بررسی شد. برای تعیین مدل سینتیکی مناسب در فرآیند خشککردن، منحنیهای خشککردن میتوانند تحت شرایط تعریفشده مورد تجزیهوتحلیل قرار گیرند. لذا، در این پژوهش، جهت بررسی سینتیک خشک شدن برشهای سیر، مدلهای استاندارد بر دادههای آزمایشی برازش داده شدند. با افزایش فاصله نمونهها از منبع حرارتی از 5 به 10 سانتیمتر، میانگین زمان خشک شدن سیر از 8/35 دقیقه و 3/37 دقیقه افزایش یافت. با افزایش ضخامت نمونهها از 3 به 9 میلیمتر نیز میانگین زمان خشک شدن سیر از 7/22 دقیقه و 9/50 دقیقه افزایش یافت. اثر فاصله نمونه از لامپ حرارتی فروسرخ و ضخامت نمونه بر تغییرات ضریب نفوذ مؤثر رطوبت سیر بررسی و نشانداد که با کاهش فاصله و افزایش ضخامت نمونهها، مقادیر این ضریب افزایش مییابد. با کاهش فاصله نمونه از لامپ از 10 به 5 سانتیمتر، مشاهده گردید که ضریب نفوذ مؤثر رطوبت از m2s-1 9-10×71/2 به m2s-1 9-10×63/3 افزایش یافت. میانگین ضریب نفوذ مؤثر رطوبت برشهای سیر برای ضخامتهای 3، 6 و 9 میلیمتر به ترتیب برابر m2s-1 9-10×94/0، m2s-1 9-10×72/2 و m2s-1 9-10×54/5 بود. در مدلسازی فرآیند خشککردن سیر مدل میدیلی نسبت به سایر مدلها با بزرگترین مقدار ضریب تبیین و کوچکترین خطا، نتایج نزدیکتری به دادههای آزمایش را داشت.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
خشک کردن، سرخ کردن، انجماد، آبگیری اسمزی دریافت: 1401/4/16 | پذیرش: 1401/11/13 | انتشار: 1401/12/10