Mohebbi M. Studying the Effect of Foeniculum Vulgare Mill and Ziziphora Clinopodioides Lam. Extracts on the Growth of Aspergillus Flavus Mold in Tomato Paste and Predicting the Data Obtained Using Artificial Neural Networks. FSCT 2023; 19 (132) :327-340
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-62143-fa.html
محبی مریم. بررسی تاثیر عصارههای دانه رازیانه و کاکوتی کوهی روی رشد کپک آسپرژیلوس فلاووس رب گوجه فرنگی و پیش بینی داده های حاصل شده با استفاده از شبکه های عصبی مصنوعی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (132) :327-340
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-62143-fa.html
دانش آموخته دوره کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، گروه مهندسی کشاورزی، علوم و صنایع غذایی، میکروبیولوژی مواد غذایی تهران، ایران ، m.mohebbi512@gmail.com
چکیده: (909 مشاهده)
فعالیت ضد قارچی عصارههای دانه رازیانه و کاکوتی کوهی علیه آسپرژیلوس فلاووس در رب گوجهفرنگی حاوی درصدهای مختلف از عصارهها مورد آزمون قرار گرفت. برای این منظور عصاره های دانه رازیانه و کاکوتی کوهی با غلظتهای متفاوت 0/5، 1و2 درصد تهیه گردید و در مدت زمان نگهداری 35 روز بررسی شد. تاثیر عصاره های دانه رازیانه و کاکوتی کوهی با غلظت های مختلف به تنهایی در محیط (in vitro) بررسی گردید. با تزریق کپک 0/1 میلیلیتر در محیط کشت آبگوشت سابرود دکستروز آگار و سپس قرار دادن در دمای انکوباتور 0/5± 25 درجه سانتی گراد به مدت 5 هفته (35 روز) نگهداری شد که هر هفته یک کشت انجام گرفت تا فعالیت کپک در غلظت های مختلف عصارهها بررسی گردد.نتایج فعالیت ضد قارچی سطوح مختلف عصارهها نشان داد که تیمارهای 3 (حاوی 2 درصد عصاره دانه رازیانه) و 4 (حاوی 3 درصد عصاره دانه رازیانه) تا پایان دوره نگهداری در مقابل رشد میسیلیومهای کپک آسپرژیلوس فلاووس مقاوم بودند. بهطورکلی میتوان نتیجه گرفت که استفاده از 2 یا 3 درصد عصاره دانه رازیانه بهعنوان نگهدارنده طبیعی در رب گوجهفرنگی فعالیت ضد قارچی مطلوبی دارند. برای صحت سنجی و ارزیابی نتایج حاصله از آزمایشات از شبکه عصبی مصنوعی در پیشبینی دادههای رشد کپک آسپرژیلوس فلاووس رب گوجهفرنگی استفاده گردید. در این بررسی از تعداد دولایه مخفی با تعداد 30 نرون استفاده شد. شبکه دارای دو ورودی غلظت عصاره و مدت زمان نگهداری بوده و رشد کپک آسپرژیلوس فلاووس بهعنوان تارگت در نظر گرفته شد. پارامترهای ارزیابی از قبیل ضریب همبستگی، میانگین مربعات خطا و ماکزیمم خطا نتایج بسیار مطلوبی با مقادیر 0/9993، 0/10934 و 0/13538را نشان دادند. هر چه مقدار خطا کمتر باشد و میزان ضریب همبستگی نزدیک یک باشد نشان از یک پیشبینی مطلوب است.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
میکروبیولوژی مواد غذایی دریافت: 1401/3/21 | پذیرش: 1401/9/27 | انتشار: 1401/12/10