1- دانشجوی دکتری و استاد گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشگاه تهران، کرج، ایران
2- عضو هیئت علمی بخش بیوتکنولوژی میکروبی و ایمنی زیستی، پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران، کرج، ایران
چکیده: (5461 مشاهده)
چکیده
آنزیمهای فیتاز در گیاهان، میکروارگانیسمها و برخی بافتهای جانوری شناسایی شدهاند که قابلیت دفسفریلاسیون مرحلهای فیتات؛ فراوانترین اینوزیتول فسفات در طبیعت را دارند. در این تحقیق تعداد 68 ایزوله میکروبی که از منابع مختلف جداسازی شدند برای انتخاب بهترین جدایه تولید کننده آنزیم فیتاز، به روش غوطهوری غربال شدند. نتایج نشان داد که جدایه K46b بیشترین مقدار فعالیت آنزیم فیتاز (U/mL 952/1) را در بین ایزولههای میکروبی داشت. در مرحله بعد، فعالیت کاتالیتیکی جدایه K46b در شرایط مختلف دما، pH و غلظت فیتات سدم به روش سطح پاسخ بهینهسازی شد. بهینهسازی موجب افزایش 137 % در فعالیت آنزیم فیتاز جدایه K46b در مقایسه با محیط کشت پایه در شرایط بهینه (دمای ºC 5/56، pH 3/7 و 05/2 میلی مولار فیتات سدیم) شد. همچنین آنزیم فیتاز جدایه K46b حدود 73-60 % از فعالیت بیشینه خود را در محدوده وسیعی از دما (ºC 68-47)، pH (8-3/6) و فیتات سدیم (5/2-6/1 میلی مولار) نشان داد. بنابراین آنزیم فیتاز جدایه K46b میتواند کاربردهای بالقوهای در اسید فیتیک زدایی[1] مواد غذایی مانند انواع غلات و کنجالههای آنها در صنایع غذایی و خوراک حیوانات، صنایع آبزیپروری و رفع آلودگیهای محیط زیستی ناشی از اسید فیتیک داشته باشد.
[1]. Dephytinization
دریافت: 1394/2/16 | پذیرش: 1394/12/16 | انتشار: 1395/9/1