دوره 19، شماره 130 - ( 1401 )                   جلد 19 شماره 130 صفحات 305-283 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Zolfaghari S, Goli M, Shahi S. Antioxidant effect of microencapsulated sodium selenite in soybean oil during one year storage. FSCT 2022; 19 (130) :283-305
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-60878-fa.html
ذوالفقاری شیوا، گلی محمد، شاهی شریفه. اثر آنتی اکسیدانی سلنیت سدیم میکروکپسوله شده در روغن سویا در طول مدت یکسال نگهداری. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (130) :283-305

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-60878-fa.html


1- گروه علوم و صنایع غذایی، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران
2- گروه علوم و صنایع غذایی، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران ، mgolifood@yahoo.com
3- استادیار مرکز تحقیقات لیزر و بیوفوتونیک در فناوریهای زیستی، واحد اصفهان (خوراسگان،) دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران. .
چکیده:   (773 مشاهده)
در این پژوهش ریزپوشانی سلنیت ­سدیم (100، 300، 500، 700 و 900 میلی­گرم در 20 سی­سی) با ترکیبی از مواد دیواره شامل صمغ عربی (25%، 26%، 27%، 28% و 29%) و صمغ فارسی متناظر آن (5%، 4%، 3%، 2% و 1%) با استفاده از روش تبخیر حلال، با درصد‌های خلوص اتانول (80%، 84%، 88%، 92% و 96%) انجام شد. سپس با کمک نرم­افزار RSM، بهینه­ سازی میکروکپسول­ها براساس بالاترین کارایی کپسولاسیون و کوچکترین اندازه­ ذرات صورت گرفت. دو فرمول بهینه شامل بهینه­ یک (سلنیت­ سدیم 107 میلی­گرم در 20 سی­سی محلول اسپری شونده، غلظت صمغ عربی 29%، صمغ فارسی 1% و درصد خلوص اتانول 96%) با کارایی 71/99% و اندازه­ ذرات 46/30 میکرومتر و بهینه­ دو (سلنیت ­سدیم 307 میلی­گرم در 20 سی­سی محلول اسپری شونده، غلظت صمغ عربی 29%، صمغ فارسی 1% و درصد خلوص اتانول 96%) با کارایی 73/97% و اندازه‌ ذرات 46/47 میکرومتر انتخاب گردید. در نهایت بهینه­ یک و دو به ترتیب 490 و 176 پی­پی­ام کپسول (معادل 6/8 پی­پی­ام نمک سلنیت سدیم)، آنتی­اکسیدان سنتزی BHA (200 پی­پی­ام) و نمک سلنیت ­سدیم (6/8 پی­پی­ام) به روغن سویای فاقد آنتی­اکسیدان اضافه شدند و در دمای C°55 در مدت زمان (0 و 23 و 46 روز) قرار گرفتند. سپس به کمک نرم­افزارSPSS، اندیس پراکسید، اسیدیته، تیوباربیتوریک اسید، آنیزیدین، توتوکس و فعالیت آنتی­اکسیدانی آن­ها با روغن سویای فاقد­ آنتی­اکسیدان مقایسه شد. نتایج  RSM نشان داد که غلظت سلنیت­ سدیم با کارایی رابطه­ معکوس و با اندازه­ ذرات رابطه مستقیم داشت، در­حالی­که غلظت صمغ عربی و درصد خلوص اتانول با کارایی رابطه مستقیم و با اندازه­ ذرات رابطه معکوس داشت. نتایج  SPSSنشان داد که با حضور آنتی­اکسیدان سلنیت­ سدیم میکروکپسوله شده و آنتی­اکسیدان سنتزی BHA در روغن سویا، عدد پراکسید، اسیدیته، عدد تیوباربیتوریک اسید، اندیس آنیزیدین و اندیس توتوکس، کاهش و فعالیت آنتی ­اکسیدانی روغن سویا افزایش یافت.
 
متن کامل [PDF 2568 kb]   (300 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: تکنولوژی روغن و فرآورده ها
دریافت: 1401/1/26 | پذیرش: 1401/7/2 | انتشار: 1401/9/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.