دوره 19، شماره 127 - ( 1401 )                   جلد 19 شماره 127 صفحات 303-291 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hossein F, Motamedzadegan A, Naghizadeh S, Rahaiee S. Encapsulation of chia (Saliva hispanica L.) seeds extract with nano-liposomes and basil seed gum and investigation of physicochemical characteristics and its release in simulated gastrointestinal conditions. FSCT 2022; 19 (127) :291-303
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-60779-fa.html
حسینی فریناز، معتمدزادگان علی، نقی‌زاده رییسی شهرام، رهایی سمیه. ریزپوشانی عصاره دانه چیا (Saliva hispanica L.) با نانولیپوزوم و صمغ دانه ریحان و بررسی خصوصیات فیزیکوشیمیایی و رهایش آن در شرایط شبیه‌سازی شده گوارشی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران 1401; 19 (127) :303-291

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-60779-fa.html


1- دانشجوی دکتری علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت الله آملی، آمل.
2- استاد تمام علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری ( ساری کیلومتر 7جاده دریا) ، amotgan@yahoo.com
3- دکتری مهندسی علوم و صنایع غذایی-میکروبیولوژی موادغذایی، استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد آیت الله آملی، مل.
4- دکتری بیوتکنولوژی موادغذایی، استادیار گروه زیست فناوری میکروبی، دانشگاه تخصصی فناوریهای نوین آمل ، آمل.
چکیده:   (117 مشاهده)
:  دانه چیا به عنوان منبع غنی از ترکیبات زیست فعال و عملگرا مورد توجه می باشد.با توجه به اینکه ترکیبات زیست فعال در برابر عوامل محیطی ناپایدار هستند پایداری این ترکیبات حائز اهمیت بوده و درون پوشانی روشی مفید برای افزایش پایداری این ترکیبات می باشد.در این تحقیق نانو کپسول عصاره دانه چیا با نانو لیپوزوم و صمغ دانه ریحان تولید شد و خصوصیات فیزیکوشیمیایی و رهایش آن بررسی گردید. ابتدا نانو لیپوزوم‌ها با استفاده از لسیتین (درصد ثابت) و غلظت‌های مختلف عصاره دانه چیا تهیه شده و سپس با سه سطح صمغ دانه ریحان پوشش‌دهی شدند. اندازه ذرات، شاخص پراکندگی ، کارآیی ریزپوشانی و پتانسیل زتای نانولیپوزوم‌ها و نانوکپسول‌های تولیدی بررسی شده و سپس ریزساختار، طیف FTIR نمونه برتر و همچنین رهایش عصاره دانه چیا از نانوکپسول‌ تحت شرایط شبیه‌سازی شده معده و روده مورد بررسی قرار گرفت. کمترین میانگین اندازه ذرات (23/59 نانومتر)، شاخص PDI پایین (328/0) و راندمان کپسوله‌سازی بالا (06/80 درصد) در نانوکپسول‌های حاوی 5/0 درصد عصاره دانه چیای پوشش داده شده با 1 درصد صمغ دانه ریحان (L0.5BSG1) مشاهده شد. از آنجایی که پتانسیل زتای نانوذرات تولیدی در این تحقیق بالاتر از 30 ± میلی‌ولت بود، بنابراین از پایداری خوبی نیز برخوردار بودند. بر اساس تصاویر TEM، نانوکپسول‌های L0.5BSG1 شکل کروی و نامنظم داشته و تمایل کمی به تجمع نشان دادند. نتایج طیف‌سنجی FTIR نشان‌دهنده برهمکنش فیزیکی بین اجزای نانوکپسول بود و همچنین وجود ترکیبات فنلی در نانوکپسول‌ها را تایید کرد. از لحاظ میزان رهایش ترکیبات فنلی در شرایط شبیه‌سازی شده معده و روده، نانوکپسول‌های تولیدی نسبت به عصاره دانه چیای آزاد، دارای سرعت رهایش آهسته‌تری بودند و رهایش عصاره در شرایط معده سریع‌تر از شرایط روده صورت گرفت. در نهایت، نتایج این مطالعه نشان داد که نانوکپسول‌های (L0.5BSG1)احتمالاً می‌توانند با موفقیت در صنایع دارویی و غذایی مورد استفاده قرار گیرند.
 
متن کامل [PDF 564 kb]   (7 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي اصيل | موضوع مقاله: ترکیبات زیست فعال
دریافت: 1401/1/22 | پذیرش: 1401/3/21 | انتشار: 1401/6/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.