دوره 19، شماره 130 - ( 1401 )                   جلد 19 شماره 130 صفحات 244-227 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Najjari Z, Fattahi M. Optimization of extraction conditions of bioactive compounds from Hypericum perforatum L. petals by response surface methodology. FSCT 2022; 19 (130) :227-244
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-59933-fa.html
نجاری زهرا، فتاحی محمد. بهینه ‌سازی شرایط استخراج ترکیبات زیست فعال از گلبرگ های گل ‌راعی به روش سطح پاسخ. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (130) :227-244

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-59933-fa.html


1- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
2- گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه ، mohamadfattahi@yahoo.com
چکیده:   (1121 مشاهده)
در این پژوهش جهت عصاره ‌گیری از گلهای گل‌ راعی از امواج فراصوت استفاده شد. اثر نسبت متانول به آب (77/24، 35، 50، 65 و 22/75 درصد)، زمان (59/1، 5، 10، 15 و 40/18 دقیقه) و دما (77/24، 35، 50، 65 و 22/75 درجه‌ سانتی ‌گراد) بر استخراج ترکیبات فنولی، فلاونوئیدی و فعالیت آنتی ‌اکسیدانی عصاره به دو روش قدرت آنتی اکسیدانی احیاء آهن (FRAP) و دی ‌فنیل پیکریل هیدرازیل (%DPPH) با استفاده از روش سطح پاسخ و طرح مرکب مرکزی بررسی شد. بر اساس نتایج بهترین نسبت تیمارها مربوط به نسبت 50 درصد متانول به آب، زمان 15 دقیقه و دمای 70 درجه سانتیگراد بود. در شرایط بهینه مقدار فنول کل 46/28 میلیگرم گالیک‌‌ اسید بر گرم وزن خشک، مقدار فلاونوئید کل 75/19 میلی ‌گرم کوئرسیتین بر گرم وزن خشک، مقدار فعالیت آنتی‌ اکسیدانی (%DPPH) 23/89 درصد و مقدار فعالیت آنتی ‌اکسیدانی (FRAP) 57/3 میکرومول آهن در گرم وزن خشک بود. مطلوبیت بدست آمده در شرایط بهینه برای متغیرها و پاسخ ‌های مورد بررسی 895/0 بود. بر طبق نتایج ترکیبی از آب و متانول نسبت به استفاده انفرادی هر کدام از حلالها در استخراج پلی فنول ها کاراتر عمل کرده است. از سویی دیگر افزایش دما (حدود 15 دقیقه) و زمان (حدود 65 درجه سانتی ‌گراد) عصاره‌ گیری، منجر به افزایش ترکیبات فنولی می شود. با توجه به کارایی امواج فراصوت در بهبود فرآیند استخراج نسبت به سایر روش ‌های عصاره‌ گیری و تطابق داده ‌های حاصل از آزمایش با مدل ‌های پیش ‌‌بینی شده توسط روش سطح پاسخ، به نظر می‌ رسد که تلفیق این دو روش در بهینه ‌سازی استخراج آنتی ‌اکسیدان‌ های فنولی از گل راعی بسیار مناسب است.
 
متن کامل [PDF 5637 kb]   (696 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: آنتی اکسیدان
دریافت: 1400/12/10 | پذیرش: 1401/3/29 | انتشار: 1401/9/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.