1- استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران ، sa.amiri@urmia.ac.ir
2- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
چکیده: (2342 مشاهده)
با توجه به اهمیت رژیم غذایی در سلامتی مصرف کننده، استفاده از مواد غذایی عملگرا گسترش زیادی یافته است. غذاهای حاوی پروبیوتیک، نمونهای بارز از این مواد غذایی هستند که هم دارای ارزش تغذیهای زیادی هستند و هم نقش ممانعت کنندگی از بروز بیماریها دارند. علاوه بر این، کاربرد ترکیبات زیست فعال در فرمولاسیون غذاها از جنبههای تکنولوژیکی نیز حائز اهمیت میباشد. حفاظت طبیعی با استفاده از نگهدارندههای زیستی علاوه بر بهبود ایمنی مواد غذایی و افزایش ماندگاری آن، به عنوان اثر تکنولوژیکی، در ارتقاء سلامت مصرف کننده نیز اثر مثبت دارد. مکانیسمهایی که باکتریهای پروبیوتیک جهت ایجاد ویژگیهای سلامت بخشی دارند میتواند پیچیده و چند وجهی باشد. این میکروارگانیسمهای مفید منبع بالقوه و تقریباً نامحدودی از مواد فعال زیستی را تولید میکند که به طور مستقیم یا غیر مستقیم میتواند سلامت انسان را تحت تأثیر قرار دهد. در این راستا میتوان از کشتهای فعال و زنده باکتریهای پروبیوتیک جهت تولید ترکیبات زیست فعال پٌستبیوتیک (پسابیوتیک) برای مثال اگزوپلی ساکاریدها، آنزیمها، اسیدهای آلی، پپتیدهای زیست فعال و ضد میکروبی مانند باکتریوسینها و اسیدهای چرب غیر اشباع مانند اسید لینولئیک مزدوج استفاده کرد. در سالهای اخیر، مفاهیم جدید مرتبط با پروبیوتیکها مانند پستبیوتیکها برای توصیف میکروارگانیسمهای غیرقابل زنده یا عصارههای عاری از باکتری مورد استفاده قرار گرفتهاند که ممکن است با ارائه زیستفعالیتهای اضافی به پروبیوتیکها، مزایایی را برای میزبان فراهم کنند. بنابراین مقاله مروری حاضر جنبههای مختلف مربوط به پستبیوتیکها و زیستفعالیتهای آنها را با هدف بیان پتانسیل ارزشمند و کاربردی این ترکیبات برای صنعت موادغذایی مورد بررسی قرار میدهد.
نوع مقاله:
مروری تحلیلی |
موضوع مقاله:
ترکیبات زیست فعال دریافت: 1400/11/14 | پذیرش: 1401/1/27 | انتشار: 1401/5/10