1- دانش آموخته کارشناسی ارشد مکانیک ماشین های کشاورزی، دانشگاه شیراز
2- استادیار بخش مکانیک ماشین های کشاورزی، دانشگاه شیراز
چکیده: (4620 مشاهده)
چکیده سفتی یکی از خصوصیات مهم کیفیتی میوه کیوی است. این خصوصیت تحت شرایط دما و مدت زمان نگهداری تغییر خواهد نمود. برای تعیین سفتی روش های مختلف مخرب و غیر مخرب تعریف و توسعه یافته است. مزیت روش های غیر مخرب جلوگیری از آسیب به میوه محصول و استفاده از آن در سامانه های فرآوری به صورت بلادرنگ است. هدف پژوهش حاضر ارزیابی روش غیر مخرب صوتی برای تعیین سفتی میوه کیوی در دو دمای مختلف طی مدت زمان نگهداری می باشد. بر همین اساس سفتی کیوی در مدت دو هفته به روش غیر مخرب صوتی مورد بررسی قرار گرفت. برای تعیین همبستگی بین خصوصیات استخراج شده از آزمون صوتی نظیرفرکانس رزونانسی، ضریب استحکام و مدول الاستیسیته، و سفتی میوه، آزمون مخرب نفوذ نیز طی مدت یاد شده بر روی نمونه ها انجام شد. حداکثر نیروی نفوذ در آزمون مخرب رابطه نسبتا قوی با پارامترهای بدست آمده از آزمون صوتی، فرکانس رزونانسی، ضریب استحکام، مدول الاستیسیته به ترتیب با ضرایب تبیین 838/0، 857/0 و 865/0 داشت. با توجه به رابطه قوی بین مدول الاستیسیته و سفتی، این رابطه مورد واسنجی قرار گرفت و نشان داد با خطای 4/7 درصد قادر به تخمین سفتی میوه کیوی است. بنابراین آزمون غیر مخرب صوتی می تواند جایگزین مناسبی برای تعیین سفتی میوه و عمر انبارمانی میوه کیوی باشد.
دریافت: 1394/2/20 | پذیرش: 1394/10/20 | انتشار: 1395/11/1