طباطبائی کلور رضا، یوسف نیا پاشا حسن. ارزیابی تغییرات فیزیکوشیمیایی توتفرنگی در اتمسفر اصلاح شده با استفاده از فیلم بستهبندی نانوکامپوزیت. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (132) :341-354
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-58930-fa.html
1- گروه مهندسی بیوسیستم، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران ، r.tabatabaei@sanru.ac.ir
2- گروه مکانیک ماشین های کشاورزی، دانشکده فناوری های کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
چکیده: (766 مشاهده)
ماهیت فسادپذیری میوه توت فرنگی (Fragaria×ananassa Duch.) یک فاکتور کلیدی است که مصرف آن به دلیل کاهش تازگی و ماندگاری پس از برداشت محدود است. شرایط بسته بندی مناسب، دمای ذخیره سازی پایین و ترکیب اتمسفر مطلوب درون بسته در حفظ ویژگیهای کیفی و افزایش ماندگاری میوههای فسادپذیر ضروری هستند. در این مطالعه، فیلمهای بستهبندی بر پایه پلیلاکتیک اسید (شامل neat PLA، PLA/TA10 و PLA/C20A1/TA10) تحت دو ترکیب گازی مختلف (شامل 10 KPa O2+15 KPa CO2+75 KPa N2 (MAP-A) و 15 KPa O2+10 KPa CO2+75 KPa N2 (MAP-B)) و یک نمونه شاهد بدون تزریق گاز روی میوه توتفرنگی تازه ارزیابی شدند. تأثیر تیمارهای اشاره شده بر برخی خواص فیزیکوشیمیایی میوه توتفرنگی تازه نظیر کاهش وزن، مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتراسیون، pH و سفتی در دمای 0C 4 برای 23 روز ذخیرهسازی براساس آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاٌ تصادفی مورد آزمون قرار گرفت. نتایج نشان دادند که کاهش وزن و سفتی میوه توتفرنگی با گذشت زمان کاهش مییابد در حالی که مقدار pH افزایش یافت. مقدار مواد جامد محلول و اسیدیته قابل تیتراسیون همه تیمارها طی زمان ذخیرهسازی افزایش یافت و در پایان زمان ذخیرهسازی کاهش یافت. همچنین گزارش شد که میوههای بستهبندی شده در PLA/C20A1/TA10 به دلیل نفوذپذیری بخار آب و نرخ انتقال اکسیژن کمتر نسبت به دو فیلم PLA/TA10 و neat PLA باعث خصوصیات کیفی بهتر شد. همچنین ترکیب گازی MAP-A نسبت به MAP-B به دلیل دیاکسید کربن بیشتر درون بستهها و میزان تنفس کمتر برای میوه توتفرنگی مناسبتر بود. بنابراین استفاده از فیلم نانوکامپوزیت با اتمسفر اصلاح شده برای نگهداری میوه توتفرنگی در دمای پایین پیشنهاد میشود.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
ترکیبات زیست فعال دریافت: 1400/11/3 | پذیرش: 1401/9/21 | انتشار: 1401/12/10